Nieuwsoverzicht Cultuur Werk De Doopjurken geschonken aan CODA Museum
Werk De Doopjurken geschonken aan CODA Museum
Vrijdag 14 september 2012
Door Redactie
Het werk “De Doopjurken” van beeldend kunstenaar Arno Kramer werd onlangs geschonken aan CODA Museum. Dit werk vertelt niet alleen een bijzonder verhaal, maar is bovendien een mooie aanvulling op de ruim 25 werken van Arno Kramer die reeds onderdeel uitmaken van de CODA collectie.
Het werk De Doopjurken van Arno Kramer hing van 1999 tot en met 2001 op de werkkamer van Jacqueline Peer-Koop toen zij wethouder in Amsterdam was. Bij haar afscheid in 2001 deed de gemeente Amsterdam haar het werk cadeau. Na haar overlijden in 2011 kwam De Doopjurken in bezit van haar echtgenoot Rombout Peer. Voor hem heeft het een bijzondere emotionele waarde: “Jacqueline en ik hebben elkaar leren kennen toen zij wethouder voor Groen Links was en ik namens de VVD in de coalitie zat. Het werk hing toen al op de kamer van Jacqueline. Na haar wethouderschap zijn wij getrouwd en is het werk bij ons thuis komen te hangen. Zo is De Doopjurken telkens met ons meegereisd en heeft het een rol gehad in ons werk en huwelijk.”
Ondanks de emotionele waarde besloot Peer Rombout het werk te schenken aan CODA Museum. Rombout Peer: “Jacqueline was niet alleen lid van CODA maar had als wethouder ook kunst in haar portefeuille. Ze was zeer betrokken bij kunst in het algemeen en ik ben ervan overtuigd dat met deze schenking haar betrokkenheid wordt gerespecteerd en op een bepaalde manier ook gecontinueerd. Bovendien is De Doopjurken nu op een plek waar zij graag kwam.”
Communie- en doopjurken zijn een terugkerend thema in het werk van Arno Kramer. Hij werd tijdens zijn verblijf in Ierland geïnspireerd door deze communiejurken. Kramer toont niet alleen de jurken maar vult ze ook met de contouren van het naakte vrouwenlichaam. Onder de transparante stof zie je de frêle handen, voeten, borsten en gezichten welhaast voorzichtig bewegen. De kunstenaar heeft de jurken omgeven met stevige oranje en zwarte stippen. Over de jurken zijn schema’s en diagrammen getekend die een aantal punten met elkaar verbinden.
Ruim 25 schilderijen, kunstenaarsboeken, lithografieën en tekeningen van Arno Kramer maken onderdeel uit van de CODA collectie. Het voormalig Van Reekum Museum is begonnen met het verzamelen van het werk van Arno Kramer. Toen het Van Reekum Museum en het Historisch Museum Apeldoorn in 2004 opgingen in CODA Museum zijn ook de collecties van beide musea overgenomen. De tentoonstelling So in het Van Reekum Museum gaf in 1998 een overzicht van het werk van Kramer. Toen trokken vooral zijn communiejurken de aandacht van pers en publiek.
Arno Kramer
Na een periode gewerkt te hebben in de Arnhemse instrumentenmakerij van zijn vader, volgde Arno Kramer (Winterswijk, 1945) in Nijmegen een particuliere opleiding tekenen en handvaardigheid. Daarna vestigde hij zich in Deventer alwaar hij in 2010 de tweejaarlijkse cultuurprijs, de Gulden Adelaar, ontving. Hij was artist in residence en gastdocent in Ierland, Engeland, Schotland en Amerika. Van 1986 tot 2006 was Kramer docent aan de Academie voor Kunst & Industrie (AKI) in Enschede. Arno Kramer heeft zijn atelier sinds 1974 in Broekland tussen Apeldoorn en Zwolle. Kramer maakte in 2006 het kunstwerk( “de Vriendenprent”) dat de MuseumVrienden van CODA haar leden jaarlijks aanbiedt.
Meer lezen over cultuur
Redactie
De redactie bestaat uit een eindredacteur, hoofdredacteur, fotografen en een aantal verslaggevers. Zij gaan geregeld op pad om verhalen te maken over onderwerpen die spelen in Apeldoorn. Dit kan bijvoorbeeld een nieuw restaurant zijn, werkzaamheden aan een straat of dingen waar Apeldoorners graag hun verhaal over kwijt willen.
Berichten van Redactie
REACTIES