Willem Bierman in het zonnetje gezet

Maandag 2 oktober 2017

Door Ben Eggermont

Mansion 24 aan het Leienplein was gisteren, zondagmiddag 1 oktober, even het centrum van literair Apeldoorn. Willem Bierman hield hier zijn 13de dichtbundel Apulische spelen ten doop. Een goede reden voor een aantal vrienden om hem hiermee te feliciteren. De eerste bundel overhandigde Willem aan onze huidige stadsdichter Aad van der Waal. Willem was van 2009 tot 2011 de allereerste stadsdichter.

Sprekers uit zijn vriendenkring brachten elk op geheel op eigen wijze een ode aan Willem. Jos Berenschot beet het spits af met liedachtige gedichten over het leven met de liefde als ondertoon. Resi Tichelaar, de enige vrouw onder de sprekers, probeerde in haar verhaal de woordbetekenis van pijptuitje (een kwalificatie die ooit door Willem is gebezigd) te achterhalen. Haar zoektocht leidde tot niets en ze is nog steeds naarstig op zoek.

Het Kleinkunstduo Puurzang bracht een muzikale ode met ontwapende liedteksten waarbij ‘de man’ op ludieke wijze wordt geportretteerd. Daarna nam Bas Langereis, deel uitmakend van het literaire trio ‘Bas, Willem en ik’, met tekst uit het gezamenlijk uitgeven boek (nog in ruime mate voorradig en te koop voor 10 euro). Het verhaal vertelt over een kwartetspel over water waarbij Apeldoorn met uitsluitend het Kanaal geen hoge ogen gooit. Achter de ‘ík’ van het trio gaat Reinier Groenendijk schuil. Hij verhaalde van de redactionele kwaliteiten van Willem bij het totstandkomen van zijn eerste boek. Hij citeerde uit de mailwisseling met Willem. De citaten geven een mooi inkijkje in de eigenzinnige wijze waarop Willem deze taak op zich had genomen. Hilariteit alom.

Het tijdschrift Prado, vele jaren door Willem op onregelmatige wijze uitgegeven, werd door Coen Seur aangehaald. Hierna vervulde hij met Reinier als Duo Goed Snik & Het Lekkere Lied de wens van een fervent Prado-hater met het zingen van het lied ‘Ik verscheurde je Prado’ een parodie op het alom bekende lied. De bijdrage van Aad van der Waal greep terug op het eerder genoemde stadsdichterschap van Willem. Met als uitsmijter het ludieke gedicht over de bekende gorilla Bokito. Journalist en publicist Henk van ’t Veen sloot rij met een aantal absurde gedichten.

Willem bedankte alle aanwezigen en wist het hele gebeuren te relativeren met de woorden: ,,Een gedicht is maar een gedicht en een blokje kaas is een blokje kaas.” Hij riep iedereen op nog even na te praten onder het genot van een drankje, waar menigeen gehoor aan gaf.

De bundel Apuliche spelen van Willem Bierman is te koop bij Nawijn en Polak voor 12 euro.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!