Zes weken kunst aan (monumentaal) huis

Donderdag 7 april 2016

Door Redactie

Gerard Oltmans

Zes weken je huis afstaan aan de schone kunsten. Netty en Jan Vink uit Apeldoorn gaan het komende weken aan de Montanalaan (Berg en Bos) meemaken. Onder de vleugels van Suns and Stars Exhibitions, een organisatie die onderzoekende tentoonstellingen houdt in gebouwen met grote historische, culturele of industriële waarde. De opening is op zondag 10 april.

Netty en Jan Vink onderhouden al jaren contacten met kunstenaars. Zij wonen in een huis dat door de beroemde architect Rietveld is gebouwd: het zogeheten Rietveld Cordemeyer Huis. Jarenlang bestierde Netty daar een galerie aan huis die zich geheel op keramiek richtte. Suns and Stars verbindt zich met haar tijdelijke onderkomen door het gebouw en de context grondig te bestuderen en te omarmen. ,,Voor elk project nodigen we wisselende kunstenaars uit, soms met een heel open vraag: ‘een uitspraak over de locatie’, soms verzoeken we om een specifiek werk. Deze locatie geïnspireerde tentoonstellingen creëren bewustzijn voor zowel de actuele kunst als voor ons cultureel erfgoed. Met deze tentoonstelling willen we onderzoeken welke vorm de invloed heden ten dage heeft van de mannen van het ‘het nieuwe bouwen’ en de ‘beter wonen-periode’ zoals de architect G. Th. Rietveld en de ontwerper A. R. Cordemeyer. We hebben vier kunstenaars gevraagd om na te denken over een of meerdere werken voor het huis en haar bewoners’’, aldus Suns and Starts Exhibitions.

De kunstenaars Ruta Butkute (Litouwen), Remy Jungerman (Suriname), Babette Kleijn (Nederland) en Sachi Miyachi (Japan) wonen en werken in Nederland. De overeenkomst is dat hun werk verwant of schatplichtig is aan het modernisme en de Stijl. De vier uitgenodigde kunstenaars zijn hun onderzoek reeds gestart. Ze hebben Jan en Netty Vink meerdere malen bezocht en uitgebreid met het huis kennisgemaakt. ,,Het waren steeds inspirerende bijeenkomsten, waarbij Netty en Jan Vink de plannen en ideeën van de kunstenaars met enthousiasme verwelkomden’’, laten de organisatoren weten.

Ondanks het feit dat de Apeldoorners gedurende zes weken moeten leven in een tentoonstellingsruimte en worden overspoeld door bezoekers, zijn zij steeds positief en blij verrast met de bevlogen plannen van de kunstenaars en hulpvaardig bij het zoeken naar oplossingen. Jan en Netty verhuizen aan het eind van dit jaar naar een kleiner, minder bewerkelijk huis. Zij zien deze tentoonstelling en het openstellen van hun bijzondere huis voor de kunstenaars en het publiek, als een feestelijk afscheid van hun woning.

Arrows shot from the Bow

10 april – 22 mei in het Rietveld Huis Cordemeyer, Montanalaan 8

Opening zondag 10 april om 15 uur

Montanalaan 8, Apeldoorn

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 18 uur en op afspraak.

Meer informatie: http://sunsandstars.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!