Zon voor Huur, geslaagd experiment!

Donderdag 2 juli 2015

Door Redactie

Gistermiddag hebben de green men van deA de deelnemers aan Zon voor Huur op ludieke wijze bedankt voor hun deelname. Bij iedere woning met zonnepanelen deelden de green men mooie zonnebloemen uit. De overwegend oudere huurders waren blij verrast door deze geste.

Zeventig huurwoningen in Kerschoten zijn dit jaar voorzien van zonnepanelen. Dit is mogelijk dankzij een samenwerking tussen de gemeente Apeldoorn, de Woonmensen, Ons Huis, De Goede Woning, deA en KEN. Het plaatsen van de panelen maakte onderdeel uit van grootonderhoudsprojecten van de woningcorporaties en dankzij financiële ondersteuning van de gemeente kon het project uitgevoerd worden.

De panelen zijn eigendom van de duurzame energiecoöperatie deA. De huurder betaalt hiervoor een gebruikersvergoeding en houdt zelf een bedrag over van circa 50 euro per jaar. Op deze manier kunnen nu ook mensen in huurwoningen profiteren van zonne-energie. Het monitoringsysteem laat de bewoners live zien hoeveel stroom de panelen opwekken.

Dankzij de samenwerking tussen gemeente, drie woningcorporaties en deA is een energieneutraal Kerschoten weer een stapje dichterbij gebracht. Meer dan 100.000 kWh aan elektriciteit zal in deze buurt jaarlijks duurzaam worden opgewekt. En ieder jaar zal dit meer worden: huurders die nu niet meedoen, krijgen volgend jaar opnieuw de gelegenheid deel te nemen. Ook hebben de corporaties afgesproken dat bij wisseling van huurder de zonnepanelen alsnog geplaatst zullen worden. Een nieuwe huurder treft in de toekomst altijd een woning met zonnepanelen aan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!