Zuidbroek bedenkt alternatief voor Palmpasentocht

Donderdag 25 maart 2021

Door Redactie

Veel evenementen gaan nog steeds niet door. En dat is natuurlijk enorm jammer. Zeker nu de Pasen voor de deur staat. Maar daar hebben ze in de wijk Zuidbroek wat op gevonden. Om toch Palmpasen te kunnen vieren met de kinderen in de wijk, krijgen 350 kinderen morgen, vrijdag 26 maart, een tasje mee gevuld met snoepgoed en benodigdheden om zelf thuis een Palmpasenstok te maken. Normaal gesproken vindt er rond Pasen altijd een Palmpasentocht plaats in de wijk, maar dat kan dus nu niet. We spraken Sander Ris van de kerkelijke pioniersplek De Fontein, een van de initiatiefnemers.

Wie doen er allemaal aan dit initiatief?

“Het is een coronaproof kinderactiviteit wat we organiseren samen met de scholen de Diamant en de Vliegenier en ook samen met cafetaria Family en supermarkt Coop.”

Wat is uiteindelijk bedoeling, dat ze zelf door de wijk gaan?

“Nee, het is de bedoeling dat de kinderen thuis (met hun ouders) een Palmpasenstok maken met slingers en snoepgoed en een foto maken van hun Palmpasenstok. Op Paasochtend kunnen ze via een livestream op YouTube elkaars Palmpasenstok zien en bewonderen.”

Hoe kwamen jullie op dit idee?

“We dachten terug aan de Palmpasen-optochten die de afgelopen jaren plaatsvonden in Zuidbroek. Vanwege de pandemie is een optocht door wijk nu niet mogelijk – zoals er zoveel niet mogelijk is voor de kinderen. Met deze actie willen we tegen de kinderen zeggen: ‘Houd nog even vol! We zijn jullie niet vergeten!’. We hopen dat ouders en kinderen in Zuidbroek weer even het gevoel hebben van ‘samen’.”

Waarom vonden jullie dat er toch wat gedaan moest worden aan Palmpasen?

“Wij zijn van De Fontein, een groep gelovige mensen die normaal gesproken op zondag bij elkaar komen in Het Kristal en de wijk een warm hart toedragen. Palmpasen is voor ons het begin van de Paasweek. We denken dan terug hoe Jezus zijn leven op het spel zette uit liefde voor mensen; en hoe de liefde won toen Jezus de dood overwon. Voor ons is het een bijzondere week. En we vinden het dan ook mooi om juist met Palmpasen iets samenbindends te doen in de wijk.”

Hoe vinden jullie het dat de Palmpasentocht nu niet kan?

“Het is juist in deze tijd zo goed dat we elkaar in de wijk blijven zien. Dat gebeurt in Zuidbroek ook bij foodtrucks die geboekt worden via Buurtkeukens.nl of wanneer mensen elkaar in de buurt spreken. Maar toen supermarkt Coop en cafetaria Family ons wilde sponsoren met allerlei benodigdheden, konden we het gemis aan de Palmpasentocht mooi omdraaien naar een mooie activiteit voor kinderen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!