Allemansgilde opent weg naar ondernemen – mét uitkering
Door Daniel van Harmelen
Samen uit de bijstand komen, samen ondernemen en samen de buurten en wijken versterken. Het doel klinkt goed, maar de weg was lang. Een ondernemerscoöperatie opzetten voor mensen die in de bijstand zitten en daar op eigen kracht uit wilden komen bleek een kwestie van een lange, hele lange adem. Juist daarom kijken initiatiefnemers Jacqueline Pol en Natalie Spaans trots terug op vier jaar knokken. ,,We waren echt aan het pionieren.”
De Allemansgilde bestaat uit een groep mensen die willen ondernemen, maar de basis missen. Ze zitten in de bijstand en willen daaruit komen, en hebben een ondernemende instelling. Door onder de koepel van de Allemansgilde te ondernemen, krijgen ze ondersteuning bij bijvoorbeeld marketing, inkoop en administratie.
Jacqueline Pol en Natalie Spaans trekken de kar, en de zeven aangemelde ondernemers houden de Allemansgilde draaiende. Samen, niet alleen, en allemaal op gelijke voet in een coöperatie. Door kennis en kunde uit te wisselen hopen de deelnemers elkaar te helpen.
In 2014 troffen Jacqueline en Natalie, beiden ondernemers, elkaar bij Apeldoorn in Dialoog. De twee wilden zich maatschappelijk inzetten, maar dan wel op hun eigen manier. Het moest bijdragen aan de samenleving en buurten versterken, vertelt Natalie. Zelf komt zij uit een buurt in Den Haag, waar ze zag hoe moeilijk het kon zijn om hogerop te klimmen, en om uit het dal van armoede te komen. Dat vond weerklank met de sterke motivatie van Jacqueline om nieuwe dingen op te zetten en haar maatschappelijke instelling.
Maar daarna
Het begon in 2014 dus met een idee, maar dat is het begin. En alle begin is makkelijk. Uitleggen wat zij beiden voor ogen hadden was niet makkelijk. De gemeente mee krijgen met het versoepelen van de vele regels rondom de bijstand was een uitdaging. ,,We hebben daarin ontzettend veel hulp gehad van Ragaiy Sinout”, vertellen Jacqueline en Natalie. ,,Het contact met de gemeente duurde lang, en Ragaiy kende de weg en kende de mensen. Dat heeft enorm geholpen.”
Hun geduld en doorzettingsvermogen laat zich inmiddels terugbetalen. Toch houden de initiatiefnemers nog een slag om de arm. De Allemansgilde is nog niet in staat om zichzelf te bedruipen. Maar dat de gemeente meebewoog om een pilot toe te staan én zeven deelnemers ‘los te laten’, zoals Jacqueline het noemt, dat belooft wat.
,,En dat ‘loslaten’ van mensen, dat was nog wel het lastigst om voor elkaar te krijgen.” De gemeente moest immers een aantal deelnemers de vrijheid geven om mee te doen, terwijl dat tegen de vele regels is. ,,Daarom is het fijn dat er mensen zijn binnen de gemeente Apeldoorn die uiteindelijk wilden denken over wat wél mogelijk is, in plaats van kijken naar wat allemaal niet kan of mag.”
Toekomst van de Allemansgilde
Over twee jaar wordt gekeken wat het resultaat is van het project. Doel is om te kijken of de ondernemers in de Allemansgilde niet alleen zichzelf, maar ook elkaar op hebben kunnen tillen naar een hoger niveau.
Jacqueline en Natalie hebben daar wel vertrouwen in. ,,Het blijft natuurlijk altijd afwachten, maar we merken dat we connecties maken die heel waardevol zijn, en dat wij elkaar geweldig kunnen helpen.” De keuze voor een coöperatie was dan ook een goede: Samen verantwoordelijk zijn voor de groep en de organisatie biedt kansen. Zo kan de één goed schrijven, de ander vrouwen empoweren en weer een ander kan goed de administratie bijhouden. Zo helpen ze elkaar én de coöperatie.
,,We zoeken naar wat mensen zelf kunnen. Een schoonmaker die wij hebben aangenomen bij de Allemansgilde heeft sinds kort klanten. En iemand die handwerkt, heeft haar producten in een winkel in Zutphen liggen. Samen verder komen, dat is het einddoel”, vertelt Jacqueline.
Uitbreiding
Inmiddels is de gemeente om. En niet alleen de gemeente: Er is ook een cashflow. Zo heeft het Kansfonds een investering gedaan voor twee jaar in het project en ook Cordaid, dat armoede bestrijdt, ondersteunt. De laatste investeert vooral door middel van advies en begeleiding. ,,Wat wel handig is als je net begint. Ze hebben ontzettend veel voor ons betekend”, vertelt Natalie.
Inmiddels wordt al nagedacht over uitbreiding van het project. Zowel op buurtniveau als landelijk zien de twee initiatiefnemers dat wel gebeuren. ,,Een van onze doelen is nog steeds het versterken van buurten en wijken. Dit is uitstekend in een buurt uit te rollen, en het zou mooi zijn als we dat kunnen doen.” Jacqueline beaamt Natalies woorden en gaat verder. ,,Daarnaast kwamen we erachter dat dit soort projecten in andere steden, zoals Doetinchem, Zutphen en Deventer, ook opgezet worden. Er wordt nu gekeken hoe al die afzonderlijke initiatieven elkaar kunnen ondersteunen.”
Wanneer is het project geslaagd? Natalie weet dat wel: ,,Als we die vraag kunnen stellen aan de deelnemers en zij tevreden zijn. En het zou mooi zijn als we uiteindelijk volledig zelfvoorzienend kunnen zijn, met meer uren en meer factureren bijvoorbeeld.”
REACTIES