PvdA dient plan in om huizenmarkt ‘socialer’ te maken

Woensdag 18 juli 2018

Door Daniel van Harmelen

De PvdA Apeldoorn dient na het zomerreces een initiatiefvoorstel in om de huizenmarkt in Apeldoorn in te richten voor sociale woningbouw en goedkope koopwoningen. Dat gebeurt nu te weinig, vindt de partij. Die spreekt van ‘rigoureus ingrijpen in de woningmarkt’.

,,Recente cijfers tonen aan dat het voor starters steeds moeilijker wordt om aan een geschikte en betaalbare woning te komen”, legt de PvdA uit. ,,Wachtlijsten worden langer, huurprijzen stijgen hard en koopwoningen worden als maar schaarser en duurder. De prijzen op de Apeldoornse woningmarkt stijgen hard in vergelijking met andere plekken. De PvdA vindt het noodzakelijk dat hier actie op wordt ondernomen.”

Volgens de PvdA investeert de huizenmarkt nu vooral in duurdere huizen ‘omdat daar meer geld te halen valt’. Dat leidt tot is een toenemend tekort. ,,Aan zowel sociale huurwoningen als starterswoningen en koopwoningen in het goedkope en midden-segment”. Zowel projectontwikkelaars als de gemeentes zouden voor winst gekozen hebben. ,,Nu is de tijd aangebroken om deze winsten in te zetten om ook voor mensen met een lager inkomen te bouwen”, aldus de partij.

Verspreiding

Daarnaast, aldus de PvdA, gaat het voorstel dat na de zomer ingediend wordt over een betere spreiding van duur/midden/goedkoop. Anders concentreren die drie segmenten zich op den duur. Dat zou op de lange termijn voor problemen zorgen.

De partij hekelt de ontwikkelingen bij het Vlijtsepark en de Zonnehoeve. ,,Daar zijn alleen duren villa’s gebouwd”. Het initiatiefvoorstel moet een ‘rigoureuze ingreep’ in de Apeldoornse huizenmarkt worden.

Het initiatiefvoorstel wordt, onder voorbehoud van wijzigingen in de agenda, op 13 september besproken in de Apeldoornse gemeenteraad.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

PvdA

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!