Apeldoorn en vuurwerk: wat gebeurt er bij een verbod met de Apeldoornse vuurwerkverkopers?

Maandag 30 december 2019

Door Amrutha Mol

Er is binnen de Apeldoornse politiek meerdere keren gediscussieerd over eventuele vuurwerkzones en een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Sommige Apeldoorners vragen zich ook af waar die vuurwerkzones dan moeten komen. Mocht er een verbod komen op consumentenvuurwerk, wat gaat er dan gebeuren met de Apeldoornse vuurwerkverkopers? We maakten een rondje door Apeldoorn en spraken met onder meer verkoper Ed Raket, die zelfs net een nieuw huurcontract heeft afgesloten.

Van vuurwerkzones naar vuurwerkverbod

Dit jaar zijn er al een aantal vuurwerk vrije zones in Apeldoorn, zoals de kinderboerderijen. Maar er is sprake dat Apeldoorn tijdens de jaarwisseling van 2020 een verbod gaat invoeren op consumentenvuurwerk. De gemeente probeert dus alternatieven te vinden voor de manier waarop de jaarwisselingen er tot nu toe uitzagen. Vuurwerkverkoper Martijn Niessink vindt de zones nog wel prima,  maar vindt dat een verbod veel te ver gaat: ,,Dit is totaal niet de wens van de meeste Apeldoornse burgers. Het is wel heel makkelijk politiek scoren.”

Voor nu zijn onder meer kinderboerderijen aangewezen als vuurwerkvrije zones. Dat vindt Remco Gorkink, vestigingsmanager van Intratuin Apeldoorn, een prima besluit: ,,Of er volgend jaar een algeheel verbod komt is nog helemaal niet duidelijk. Er gaat onderzocht worden of een algeheel vuurwerkverbod mogelijk is. We wachten dit onderzoek en eventuele besluitvorming hierover rustig af.”

Nathalie de Vries, eigenaresse van Ed Raket vindt de vuurwerkvrije zones ‘normaal’, maar denkt dat er met een algeheel verbod op consumentenvuurwerk ook nog vuurwerk zal worden afgestoken: ,,Wij vinden dan ook dat er beter gehandhaafd moet worden op alles wat nu al afgestoken wordt en het vuurwerk dat ons land binnen komt. Oudejaarsavond moet gewoon bij oliebollen, champagne en vuurwerk blijven.”

Wat weegt zwaarder; veiligheid of klimaat?

Tijdens de politieke discussie werden verschillende argumenten op tafel gelegd waarom het vuurwerk verboden zou moeten worden: de gevolgen voor het klimaat en de veiligheid van afstekers en omstanders. Huisarts Bart Schudel vertelde eerder al, dat er vooral veel kinderen op de huisartsenpost binnenkomen: ,,Deze kinderen lopen blijvend letsel op. Daarom vind ik dat we vuurwerk moeten laten afsteken door professionals en niet door kinderen.”

Afgezien van het aantal gewonden door vuurwerk heeft het vuurwerk ook grote gevolgen voor het klimaat. Er komen namelijk en heleboel schadelijke stoffen vrij en niet iedereen ruimt zijn vuurwerkafval op. Nathalie de Vries zegt hierover: ,,Elk vuurwerkslachtoffer is er één te veel. Maar je moet altijd veiligheidsmaatregelen nemen en alleen legaal vuurwerk afsteken. Gelukkig zien we wel dat het aantal slachtoffers in Apeldoorn afneemt. En qua milieu zijn er wel meer dingen die vervuilend zijn, kijk eens naar de Eemshaven-centrale; die stoot 7,5 miljard kilo Co2 per jaar uit. Dat is 20,5 miljoen kilo Co2 per dag en dus evenveel als het ontplofte vuurwerk tijdens 6 jaarwisselingen. Een vliegtuig stoot al meer uit al een jaarwisseling. Dus het blijft en onderwerp waarover de meningen verdeeld zijn.”

Voorstanders

De vuurwerkdiscussie is een grote discussie in Apeldoorn; binnen de politiek, maar ook in de huiskamer worden de voor- en tegens zorgvuldig afgewogen. SP-fractievoorzitter Sunita Biharie ziet Oud en Nieuw als een feest waarbij mensen gezellig samen komen en met vuurwerk het nieuwe jaar inluiden. Het vuurwerk afsteken speelt binnen deze viering volgens haar een prominente rol. ,,Het zou zonde zijn als dat van de consumenten wordt afgenomen.” Daar zijn de vuurwerkverkopers het wel mee eens: ,,De meeste Apeldoorners zijn niet tegen een vuurwerkverbod op Oudejaarsavond.

,,Iedereen is tegen een verbod op het vuurwerk wat nu al afgestoken wordt en wat al verboden is maar waar niet op gehandhaafd wordt”, zegt Nathalie de Vries. Martijn Niessink blijft vrij objectief en houdt het bij het volgende: ,,Je hebt altijd voors en tegens, maar een verbod is te makkelijk om te roepen.”

Alternatieven voor consumentenvuurwerk

De gemeente Apeldoorn houdt al een aantal jaren op rij een vuurwerkshow op het Marktplein. Dit zou een alternatief kunnen zijn, mocht er een verbod komen op consumentenvuurwerk. Maar volgens Martijn Niessink is er geen alternatief voor consumentenvuurwerk. Nathalie de Vries is het daar helemaal mee eens en voegt toe: ,,Er is geen goed  alternatief voor consumentenvuurwerk. Want dan wordt het illegaal vuurwerk of nieuwjaarsbranden.” Mocht het vuurwerkverbod van kracht zijn, dan blijven de vuurwerkverkopers in elk geval wel verkopen aan Apeldoorners en mensen van buitenaf.

Verwachtingen van de vuurwerkverkoop in 2019?

Momenteel is er nog onzekerheid over, of het vuurwerkverbod er komt of niet. Mocht dat wel zo zijn dat zou dat een goede reden zijn voor sommigen om nu alvast extra vuurwerk in te slaan. Martijn Niessink denkt dat het juist drukker wordt. Nathalie de Vries denkt geen verschil in verkoop te gaan zien. ,,Misschien iets meer, omdat ik wel veel onvrede onder de bewoners in Apeldoorn merk. Mensen die nooit vuurwerk afstaken, die het nu wel gaan doen.” Over de verwachtingen van 2020 kan er nog niet heel veel gezegd worden. ,,Als er een algeheel vuurwerkverbod komt is het waarschijnlijk niet rendabel om voor ons vuurwerk te blijven verkopen, maar ik vind wel dat de hobby moet doorgaan. Als de gemeente stadsvuurwerk zou organiseren denk ik ook niet dat er voor ons een rol is weggelegd”, meldt Martijn Niessink.

Nathalie de Vries weet niet of het rendabel is om vuurwerk te blijven verkopen als het verbod wordt ingeschakeld: ,,Dat zal de tijd af moeten wachten. We moeten wel door, we hebben een hele grote investering dus stoppen kan ook niet zomaar. We zullen ook alles aan vechten dat het niet zo ver gaat komen. Bij een professionele vuurwerkshow zit geen rol voor ons, dat vuurwerk bevindt zich op een heel ander vakgebied. Het vuurwerk wat wij verkopen is traditie, daar sluit je het jaar mee af daar herdenk je mensen mee en open je het nieuwe jaar mee. Het is een prachtige traditie; niks is mooier om papa met zijn zoon de winkel binnen te zien komen en samen vuurwerk uit te zien kiezen om vervolgens met het vuurwerk Oudejaarsavond te gaan vieren.”

In de toekomst

Ed Raket zit nog aan een huurcontract vast, ze hebben zelfs net bijgetekend voor flink wat jaren. Hoe moet dat verder als er in 2020 een vuurwerkverbod komt? Nathalie de Vries zegt: ,,Het klopt inderdaad dat we aan een lang huurcontract vastzitten, we hebben ook een investering in het pand gedaan van ruim een ton. Wij zijn nog helemaal niet op de hoogte gesteld door de gemeente; wij vernemen ook alles uit de media als het gaat om het vuurwerk verbod. Wel hebben we een gesprek gehad met een aantal partijen uit de gemeenteraad die 100 procent achter ons staan. Ik ben bang dat je met een verbod alleen maar meer ellende krijgt.”

Ze vervolgt: ,,De telefoon staat de hele dag roodgloeiend van mensen die actie willen voeren. We proberen om iedereen rustig te houden en duidelijk maken dat het nog niet zo ver is. Wij vinden het ook vervelend dat huisdieren bang zijn voor vuurwerk, maar dat is maar één avond in het jaar.  Er zijn ook zat mensen bang voor honden moeten we die ook maar verbieden? Dit soort cultuur zijn ze in Nederland aan het creëren. Het zou geen kwaad kunnen om elkaar nog iets te gunnen, ik denk dat Nederland daar weer een stuk leuker van wordt.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!