‘Bij Martins Brasserie maken we van een nood een deugd’

Donderdag 22 februari 2024

Door Kevin van Es

Al bijna een eeuw lang is Martins Brasserie, de horecagelegenheid aan de Paslaan, een baken van gezelligheid en culinair genot in Apeldoorn. Maar nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk. In dit artikel vertellen de eigenaren, Henk en Lizzy Vosselman, meer over de plannen.

Het is ‘gezellig druk’ wanneer ik de brasserie binnenstap. Vader en dochter Henk en Lizzy zijn druk bezig in de keuken, waar de energie de pan uit bruist, maar maken al te graag een gaatje vrij om meer te vertellen over de nieuwe menukaart, met oude klassiekers, en hun stap richting de keuken.

Van een nood een deugd maken

Nadat twee koks na jaren van trouwe dienst aan gaven hun horizon te willen verbreden, maken vader en dochter van een ‘probleem’ een mogelijkheid: “We maken van een nood een deugd. Ik krijg er ook echt energie van om in de keuken te staan,” geeft Henk aan. De vrolijke horecaondernemer is alweer 28 jaar eigenaar van de sfeervolle wijnbar/ brasserie: “Ik ben van origine kok, de gasten kennen Lizzy vooral van de bediening.” 

Binnen de brasserie hangt een familiaire sfeer: “Je moet zeker mijn vrouw, Astrid Vosselman, noemen. Ze werkt vooral op de achtergrond en verzorgt de styling van de zaak. Anders krijg ik problemen,” grapt Henk. Voorlopig staan vader Henk, dochter Lizzy en kok Ivo in de keuken. Voor Lizzy is het nieuw om in de keuken te staan; “De eerste dag is goed bevallen, het is leuk om dingen te leren en het is super fijn samen.” Alhoewel het team staat, geeft Henk aan nog op zoek te zijn naar een enthousiaste jongen, rond de 20 jaar oud, die het vak wil leren; “Je werkt vier dagen en hebt drie dagen vrij, ideaal toch?”

Nieuwe kaart met klassiekers van vroeger

Met een innovatieve blik kijkt het team naar ‘klassiekers uit het verleden’, zo vertellen vader en dochter trots. “Al werkend kregen we het idee om terug te gaan naar vroeger, we gaan een beetje herrie maken, de oude (maar toch hippe) brasserie-gerechten terugbrengen, de klassiekers die voor corona een dikke hit waren. Denk hierbij op de avondkaart aan het boerderijkippetje, ossenhaas gorgonzola, de clubsandwich, de lady’s club en dan vergeet ik nog 100.000 mooie gerechten.’ “Van kipsaté, tot oesters. Je kunt hier echt voor van alles terecht,” aldus Lizzy. “We zijn natuurlijk ook een wijnbar, hier gaat niets in veranderen,” geeft Henk aan. “Dat is zo’n succes”, voegt Lizzy toe. “We hebben een post op Instagram gezet, hier ontvingen we veel leuke reacties op. Ook hebben we gevraagd welke gerechten de gasten graag terugzien, dit komt gelukkig overeen met de nieuwe kaart.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!