De chef van…Fish ’n Food

Zaterdag 20 mei 2017

Door David Levie

Visspecialist Fish’n Food aan de Asselsestraat is een familiebedrijf waar Reinita van der Coterlet-Heijnen (28) samenwerkt met haar ouders Jacob en Liesbeth Heijnen. Reinita is een allrounder die zich ook met de menukaart (de winkel biedt lunchmogelijkheden), nieuwe visproducten en de catering bemoeit.

Hoe is het om met jouw vader en moeder samen te werken?

,,De band met mijn ouders is altijd goed geweest. Sinds in de winkel meewerk zie ik echt waar ze mee bezig zijn en hoe druk ze zijn. Er is een groot saamhorigheidsgevoel. Ik kom uit een echte visfamilie. Mijn man werkt in de winkel van zijn ouders in Nootdorp.’’

Jullie zijn beiden potentiële opvolgers van jullie ouders. Op welke zaak gaan jullie je in de toekomst richten?

,,Op den duur zullen we een keuze moeten maken, maar daar houden wij ons nu nog niet mee bezig. Het is mij wel duidelijk dat we niet voor twee zaken kunnen kiezen ook al lijken ze wel op elkaar. Het is al moeilijk genoeg om 1 winkel te bestieren. Het is een kwestie van kiezen en niet van moeten. Maar voorlopig willen wij ons op het gezin focussen, ook al omdat er een tweede kind op komst is. Ik ga binnenkort met zwangerschapsverlof.’’

Hoe vaak staat er bij jullie thuis vis op tafel?

,,Een keer per week en meestal op zondag. Dan combineren we vlees en vis. De ene keer kook ik, de andere keer mijn man. Als ik werk, eet ik iedere dag vis bij de lunch. Een broodje zalm, kibbeling, noem maar op.’’

Je bent een allrounder. Welke werkzaamheden verricht je niét in de winkel?

,,Ik doe werkelijk van alles. Van klanten helpen, tot bestellingen noteren, van vis bakken tot haring schoonmaken. En gewoon schoonmaken. Dat doet iedereen hier. Ook mijn vader en moeder.’’

Van wie heb je het meeste geleerd, van je vader of van je moeder?

,,Van allebei. Wat creativiteit betreft lijk ik het meest op mijn vader. Nieuwe dingen bedenken, wat experimenteren. Mijn moeder is echt van de winkel. Vaak moet je verschillende handelingen tegelijk in de gaten houden om de snelheid erin te kunnen houden. Als je een klant helpt moet je voor een andere klant de lekkerbek in de pan in de gaten houden, daarnaast de bestelling van weer een andere klant of een haring schoonmaken. Mijn moeder is in de combinatie van al die dingen heel erg goed .’’

Wie maakt beter een haring klaar? Jouw vader of jij?

,,Ik, denk ik.’’

Het nieuwe haringseizoen is in aantocht: 14 juni. Merk je dat de spanning toeneemt?

,,Jazeker. Haring is echt heel belangrijk voor ons. We hebben een goede naam op de houden en dat brengt zeker met een haringtest in de krant altijd een zekere druk met zich mee. Komen ze wel testen of komen ze niet? Vorig jaar zijn ze niet geweest. Dat is ook wel eens een keer goed. Nu zijn we denk ik extra scherp.’’

Naar welke vis of welk schaaldier gaat jouw persoonlijke voorkeur uit?

,,Ik kies voor tonijn. Die biedt de meeste variatie. Van grillen tot rauw eten. Ook wat kruiden betreft. De dorade is om te eten mijn grote favoriet. De structuur en de smaak spreken me aan. Kreeft? Nee. Niet mijn ding.’’

Is er een leven naast de vis?

,,Zeker. Mijn gezin. Al is het moeilijk om werk en privé te scheiden. Maar af en toe gaan we een weekendje weg, al is het lastig om zaterdag vrij te nemen. Drukke dagen in de winkel.’’

Gaan jullie vaak uit eten?

,,Gemiddeld denk ik eens in de drie maanden. Meestal kies ik dan voor vlees. In ieder geval aparte dingen. Ik houd van wild. Hert, parelhoen.’’

Wat is jouw specialiteit in de winkel?

,,Het inrichten van de etalage. Dat vind ik heel leuk werk.’’

Krijg je ruimte om wat nieuws op de kaart te brengen of binnen het assortiment aanvullingen te doen?

,,Die ruimte is er voor iedereen op de vloer. Als er minder vraag is naar een bepaald product, dan denk ik meteen aan een betere presentatie.’’

Ga je wel eens met jouw ouders in discussie?

,,Soms bemoei ik me met de vis die net is binnengekomen. Vind ik die niet vers genoeg en dat komt niet zo vaak voor, dan gaat ie als het aan mijn ligt terug. Als je kritiek hebt moet je met goede argumenten komen. Daar luisteren mijn ouders heel goed naar. Je moet het toch samen doen.’’

Heb je broers en/of zussen?

,,Ik heb twee broers. Een van 18 en een van 13. Ze zijn allebei heel slim, hebben een hoog VWO-niveau en willen studeren. Ze gaan denk ik niet zoals ik in de vis. Ik zou ook gaan studeren als ik net zo slim was.’’

Jullie zijn een begrip in Apeldoorn. Kan het nog beter?

,,Mijn ouders hebben heel hard gewerkt om dit niveau te halen. Maar je moet nooit tevreden zijn. Stilstand is achteruitgang. Je moet ook durven te vernieuwen. Maar binnen de mogelijkheden die er zijn. Mensen komen hier nu eenmaal niet om uitgebreid te tafelen. Ze willen shoppen. Alles op de kaart moet binnen een kwartier op tafel staan. Maar wat mij betreft mag het nog een beetje gedurfder allemaal. Iets aparts waarvan de mensen zeggen: ja, dat willen we proberen.’’

Zeeduivel met spek en pesto op de BBQ (2 pers)

Zeeduivel met spek en pesto op de BBQ (2 pers)

Ingrediënten

  • 2x 150 gram zeeduivel filet
  • 4 dungesneden plakjes serranoham
  • 1 el pestomarinade
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 1 el pijnboompitten
  • Aluminiumfolie

Bereiding

Bereiding:

Blender 50 gram zongedroogde tomaten met de pesto marinade.

Marineer de zeeduivelfilet met de tomaten pesto marinade, en wikkel een filet in 2 plakjes serranoham.

Leg de filet op de aluminiumfolie en vouw deze dicht.

Laat de pakketjes op de BBQ rustig garen. Controleer eventueel met een kernthermometer, 70 graden Celsius is gewenst.

Gebruikt u een BBQ op gas dan gebruikt u een laag vuur. Wanneer u op kolen kookt legt u de pakketjes naast de kolen met een deksel eroverheen.

Rooster ondertussen de pijnboompitten zonder olie of boter op de BBQ apart in een aluminium bakje.

Wanneer de zeeduivelfilet goed gegaard is, kan deze geserveerd worden met de geroosterde pijnboompitten en de overige zongedroogde tomaten.

ONDERWERPEN

De chef van

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?