De twee chefs van…Don Quichotte

Zaterdag 25 maart 2017

Door David Levie

Sinds anderhalf jaar zwaaien de Apeldoornse broers Sander en Martin Nuvelstijn de scepter in de keuken van restaurant Don Quichotte aan de Van Kinsbergenstraat. Sander (41) en Martin (39) vullen elkaar aan en staan in voor elkaar klaar. Een soepel-lopend chef-schap.

Altijd samengewerkt?

Sander: ,,Nee. Wel een periode en dat was in het pannenkoekenhuis in Ugchelen. Daarna zijn we onze eigen weg gegaan. En in Don Quichotte komen die wegen weer bij elkaar.’’

Martin: ,,Onze chef Norma is ernstig ziek geworden. Ik werkte al in Don Quichotte voordat we een beroep hebben gedaan op Sander.’’

Hoe zijn de taken verdeeld?

Sander: ,,Ik doe de kouwe kant. Zeg maar de voor- en nagerechten. Martin is de man van het vlees en de vis. In grote lijnen dan. Als het moet nemen we elkaars taken over of helpen we elkaar. Maar we houden ons vast aan drie grote lijnen. Het is niet altijd ideaal om te wisselen.’’

Koken jullie wel eens voor elkaar?

Martin:,,Jazeker, de personeelsmaaltijden. Nu eens Sander, dan weer ik. We proberen altijd een gezonde maaltijd te bereiden. Net als thuis van pasta tot een stamppotje.’’

Waarin ligt voor jullie de uitdaging bij Don Quichotte?

Martin: ,,Ik kwam hier jaren geleden al als gast. Ik kwam er graag, vond het eten heel lekker en vroeg me af hoe ze het toch voor elkaar kregen om voor zoveel gasten te koken in zo’n kleine keuken. Toen ik hier een jaar of tien geleden kon komen werken en ik werd gevraagd heb ik meteen ja gezegd.’’

Sander: ,,Ik werk hier pas anderhalf jaar. Ook ik ken Don Quichotte als gast. Onze taak is om de kwaliteit vast te houden en daarnaast creatief bezig te zijn met wat nieuwe gerechten.’’

Jullie kunnen hier nog wel even vooruit?

Martin: ,,Zeker, en dan spreek ik ook namens Sander. Zolang je met plezier naar je werk gaat is het toch mooi? Dat mijn broer hier ook werkt maakt het een stuk makkelijker. Je kent elkaar door en door, je weet wat je aan elkaar hebt. Je hoeft niets te vragen, het gebeurt gewoon.’’

Wel eens aan een eigen restaurant gedacht?

,,Sander: ,,In een ver gevorderd stadium zelf. De crisis kwam en toen is het niet meer doorgezet.’’

Martin: ,,Ik sta er wel voor open. Ook met zijn tweeën. Er is wel eens over gesproken om op termijn Don Quichotte over te nemen. Daar zouden we niet negatief tegenover staan.’’

Gaan jullie wel eens met elkaar uit eten?

Beiden: ,,Nee nooit. We hebben maar 1 gemeenschappelijke vrije dag. Die is voor onze gezinnen.’’

Wat is jullie invloed op de kaart?

Martin: ,,Op de kaart zelf weinig. De gerechten blijven gehandhaafd, je geeft er soms wel een eigen draai aan. Maar er staan ook gerechten op een bord geschreven. Een Bloody Mary in de vorm van een tomatensoep met wodka en zalm bijvoorbeeld. En de heekfilet sinaasappel-saffraan-saus.’’

Wat is naar jullie mening het beste restaurant van Apeldoorn?

Sander: ,,Op nummer 1 Don Quichotte. Dat vond ik al voordat ik hier werkte. Goede prijs-kwaliteit, goede sfeer.’’

Martin: ,,Voor mij ook. Met Sizzles op de tweede plek.’’

Het voorjaar is gearriveerd. Zie ik dat terug bij Don Quichotte?

Martin: Ja. We gaan wat doen met kalfsvlees en met lam. Wat later volgen de asperges.’’

Wie van jullie is de beste kok?

,,Martin (lachend): ,,We vullen elkaar heel goed aan. Ieder heeft wel z’n specialiteit. De vegetarische pasta van mijn broer vind ik wel heel erg lekker.’’

Sander: ,,En wat mij betreft de ovenschotels van Martin. Die van mij zijn wel lekker, maar die van hem net effe anders, wat creatiever.’’

recept voor 2 personen Boeuf au bleu Don Quichotte

recept voor 2 personen Boeuf au bleu Don Quichotte

Bereiding

  • Snij 250-300 gram ossenhaas in blokjes
  • Bak deze in 2, 2.5 min rose.
  • Haal uit de pan en dek ze af
  • Laat een paar minuten rusten.

Saus

  • Zet een gesnipperd sjalotje en 1 teen knoflook aan in 10 gram roomboter.
  • Afblussen met 40 ml witte wijn.
  • 180 ml room toevoegen
  • 10 gram geraspte jonge kaas en 30 gram blauwschimmelkaas (bijv. Gorgonzola) toevoegen.
  • Laten koken tot 1 geheel. schenk dit over het vlees en dien het snel op.
  • Kort daarvoor op smaak brengen met tijm en peper.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

De chef van

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!