De zomer van: Debby Engel-Jeths

Woensdag 14 augustus 2019

Door Marieke Nuijten

In de zomerserie ‘De zomer van’ is de redactie van Apeldoorn Direct op zoek naar mooie, boeiende, ontroerende en inspirerende verhalen. Rode draad in deze serie is de vraag: ‘Hoe ziet jouw zomer er uit?’. Wekelijks kijken we mee door de zonnebril van een Apeldoorner en zetten zijn of haar zomer in de schijnwerpers. Deze week stellen we Debby Engel-Jeths de vraag: ‘Hoe ziet jouw zomer er uit?’. Debby zal deze zomer het dorp waar zij opgroeide verlaten om met haar gezin te verhuizen naar een dorp verderop. Waarom ze Beekbergen na 35 jaar verlaat lees je in deze editie van ‘De zomer van’.

Naam: Debby Engel-Jeths
Geboren: 1 oktober 1983
Verliefd-verloofd-getrouwd: 15 jaar samen waarvan in december 12,5 jaar getrouwd, dus tijd voor een feestje!
Meest trotst op: Mijn kindjes dat is wel de grootste prestatie die wij samen hebben neergezet.
Bewonderd mensen die: Dichtbij zichzelf blijven en het maximale uit het leven halen.
Hekel aan: Onrecht
Gek op: Mijn kinderen en mijn man.
Je mag mij ’s nachts wakker maken voor: Voor ik kinderen kreeg mocht je dat voor een nachtje feesten, na 7 jaar slaaploze nachten is mijn antwoord op deze vraag: Nee laat mij maar liggen.
Toekomst wens: Die hou ik lekker even voor mijzelf.
Op mijn playlist draait: Krezip momenteel (net gezien op Pinkpop), Anouk en Marco Borsato.
Mijn quote: Wij durft te verdwalen vind nieuwe wegen.

Hoe ziet jouw zomer er uit?

,,Deze zomer verruil ik mijn zomerse outfit met plezier voor een klusbroek vol met verfvlekken en schoenen met stalen neuzen. Mijn dagen zullen bestaan uit klussen, dozen in- en uitpakken en rondrijden op onze zitmaaier. Want naast dat we deze zomer onze rijtjeswoning in Beekbergen verruilen voor een vrijstaande woning in Klarenbeek krijgen we er ook een best gazon bij. Ik zie mezelf al helemaal rondcrossen op dat ding.”

Vanwaar jullie keuze voor Klarenbeek?

,,Mijn man en ik zijn beiden geboren en getogen Beekbergenaren. De keuze voor Klarenbeek is eigenlijk een praktische keuze. Onze wensenpakket was: vrij wonen, ruimte om het huis, beesten, een moestuin en duurzamer/energieneutraal leven, dat bleek voor ons niet te betalen in Beekbergen. Op het schoolplein van onze kinderen in Oosterhuizen werd ik getipt op dit huis in Klarenbeek. Na een paar keer misgegrepen te hebben met andere huizen was dit huis écht een lot uit de loterij, we hebben alles zonder makelaar kunnen regelen.”

Waar kijk je het meest naar uit?

,,De deur uitlopen, uitkijken over weilanden, beesten om me heen, in de verte ergens het Beekbergerwoud en kinderen die spelen op het erf. Kortom: het buitenleven.”

Hoeveel tijd kost dit project jullie deze zomer?

,,We hebben het geluk dat er een goede basis is in het huis. Het huis heeft een prima badkamer en keuken bijvoorbeeld. Echt heel grote op- en afbouw klussen in huis zijn er dus niet. Wél moet er een beetje liefde in, in de vorm van een goede lik verf. Op het erf staat een oude schuur, deze laten we slopen en herbouwen door vakmensen en duurt al met al een maand 0f 3. We gaan eerst verhuizen en dán klussen, ik heb hiervoor 4 weken vrij van mijn werk. Een vakantie zit er dit jaar niet in. We krijgen daarnaast veel hulp met klussen en verhuizen, waarvoor wij iedereen heel erg dankbaar zijn.”

Baal je er weleens van dat je dit doet deze zomer in plaats van wat anders?

,,Ik ervan hou om op vakantie te zijn. Zeker nu de kinderen ouder zijn maakt dat het weggaan steeds gemakkelijker. Zo komen we echt weer even toe aan onszelf in de vorm van het bezoeken van wat festivals links en rechtsom lekker lang tafelen. Wat dat betreft is het jammer dat dat er deze zomer bij in schiet. Maar dat weegt niet op tegen het vooruitzicht, we hebben het er vreselijk graag voor over.”

Als je terugkijkt op voorgaande zomers, kan je er dan 1 aanwijzen met een gouden randje?

,,Voor we kinderen hadden gingen we er graag samen op uit. Maandelijks stond er wel een festival op onze agenda, dat was toen heel tof maar hoeft nu niet meer. In die periode was ik voorzitter van de Boerderij in Beekbergen en ’s zomers druk met organisatie van de evenementen. Zelf ben ik dol op kamperen, mijn man niet. Maar dat weerhoudt mij er niet van met de kinderen te gaan kamperen in de omgeving. Dus dat doen we nu, mijn man komt dan uit zijn werk richting de camping en eet gezellig mee. Slapen doet hij liever thuis in zijn eigen bed dan in de tent.”

Wanneer is deze zomer voor jullie geslaagd?

,,Het genieten gaat al beginnen als we de sleutel voor het eerst in het slot steken daar. Ik ben ervan overtuigd dat het grote genieten dan al zal beginnen. In mijn hoofd heb ik nu al de mooiste mental pictures verzameld van toekomstbeelden. Spelende kinderen, wij samen onder de zelfgebouwde veranda, biertje, zonnetje, barbecue met vrienden. Ja, daar kijk ik echt naar uit.”

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!