Duurzame Dagen Apeldoorn zaterdag 1 oktober van start

Vrijdag 23 september 2016

Door Redactie

Marc Bontenbal

Aankomende oktober staat Apeldoorn maar liefst 10 dagen in het teken van duurzaamheid. De landelijke Dag van de Duurzaamheid (geïnitieerd door Urgenda) heeft Apeldoorn geïnspireerd tot een tiental Duurzame Dagen. Van zaterdag 1 tot en met maandag 10 oktober verzorgen diverse organisaties en instanties inspirerende, leerzame en bijzondere activiteiten en evenementen. Het onderwerp duurzaamheid krijgt hiermee een steeds prominentere rol in onze Apeldoornse gemeenschap.

Op 1 oktober gaat de Apeldoorn-Bespaart-Maand van start, geïnitieerd door Duurzame Energiecoöperatie deA. Maandag 3 oktober organiseert de gemeente een woningmarktdebat met het thema “Hacking the System: Op weg naar een energieneutraal en toekomstbestendig Apeldoorn”. Natuurlijk vieren we op 4 oktober Dierendag. Daarnaast organiseren diverse partijen een duurzame proeverij: Nootzaak op 7 oktober, Ekoplaza en Kaaslokaal op 8 oktober en Wijnkoperij Henri Bloem op 7 en 8 oktober. Gigant draait zondagmiddag 9 oktober de documentairefilm Down to Earth. Tevens stelt Autohopper een elektrische huurauto ter beschikking die deze dagen rond zal rijden in Apeldoorn.

Maar ook aan de kinderen is volop gedacht. Speciaal voor basisscholen is een scholenprogramma ontwikkeld. Kinderen kunnen met behulp van dit programma op educatieve wijze kennismaken met de onderwerpen ‘duurzaamheid’ en ‘de natuur als uitvinder’. Het scholenprogramma wordt verzorgd door Acress, Foenix, Markant, Platform Techniek en Leerplein 055.

De Dag van de Duurzaamheid Apeldoorn vindt dit jaar plaats op vrijdag 7 oktober op het vertrouwde Zwitsalterrein. Het thema dit jaar is ‘de natuur als uitvinder’. Hoe kunnen wij geweldige ideeën uit de natuur nabootsen om onze problemen op te lossen? Oftewel dieren als inspiratiebron voor onze toekomst. Het middagprogramma staat speciaal in het teken van kinderen met leuke workshops op allerlei gebied en het avondprogramma is gericht op jong en oud. Zwitsalterrein, ingang P-Noord, 15.00 – 20.00 uur, gratis toegang.

De Duurzame Dagen worden op 10 oktober afgesloten met een congres van de Energieke Regio en met de nationale voorleesactie. Het doel van deze voorleesactie is om met leerlingen in gesprek te gaan over natuur, milieu en duurzaamheid. Het thema dit jaar is plastic. Coen de Ruiter, directeur van de Apenheul meester Marvin van Veldhuizen, wethouder Mark Sandmann en Provinciale Statenlid Maaike Moulijn lezen voor op basisscholen. Basisscholen kunnen zich overigens nog aanmelden voor deze actie.

Het complete programma van de Duurzame Dagen Apeldoorn en meer informatie over de Dag van de Duurzaamheid staat op de website en Facebook.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?