Goede avond voor de Apeldoornse beurs

Donderdag 29 maart 2018

Door Daniel van Harmelen

Een avond lang vormt Theater Orpheus een podium voor koortsachtige beurspraktijken. De jaarlijkse Beursvloer Apeldoorn is van start gegaan. Een beurs zonder aandelen, maar met maatschappelijke instellingen als gemeengoed. De gong slaat om 19.00 uur en vanaf dat moment is het anderhalf uur een komen en gaan van vraag en aanbod.

Met in totaal 144 ‘matches’ is het een geslaagde avond. Het is de bedoeling om met gesloten beurs te onderhandelen. Jij een dienst, ik een dienst. De Beursvloer Apeldoorn wordt georganiseerd door Stichting Present. Het principe slaat aan, getuige de enorme drukte bij de 13e editie. Het publiek is zeer divers, van advocatenbureaus tot banken, tot rouwdeskundigen en een gehandicaptenplatform. En Sinterklaas.

Sinterklaas? Zelfs de goedheiligman kwam even langs. Niet om te geven, hoewel de zakken met kruidnoten niet aan te slepen waren, maar om iets te halen: zijn Logeerhuis had vervoer nodig van de opslag naar het logeerhuis. Het bed van Sinterklaas, bijvoorbeeld, en zijn meubilair. ,,Zo besparen we honderden euro’s”, vertelt een dame van het Logeerhuis. Uiteindelijk heeft de sint geluk: AZ-woningontruiming kan het vervoer wel op zich nemen.

Andere gasten maken het wat minder bont. Een match tussen De Apenheul en mantelzorgorganisatie De Kap is snel gemaakt: De Kap mag een dag voor mantelzorgers organiseren in het dierenpark en in ruil daarvoor krijgt de Apenheul advies om het personeelsbeleid beter in te richten op mantelzorgers. Het vereist de nodige creativiteit, maar als je als organisatie weet wat je wil en wat je kan bieden is het een snelle avond.

Op het uursein, met nog een half uur te gaan, heeft de zaal al honderd matches gemaakt. Voor een dame van advocatenbureau Dommerholt is het nog wat spannend. ,,Eerste keer hier. We kunnen juridisch advies geven, maar ik kan ook goed taarten bakken”, vertelt ze lachend. De Notarissen van Naam schiet haar te hulp. ,,Voor mij is het de zevende keer”, zegt de notaris zelfverzekerd. Haar tip: Ga je mengen!

Ook woningbouwcorporatie OnsHuis is aanwezig. De vertegenwoordigers proberen naarstig van kasten en tafels af te komen. Dat kost wat moeite, totdat Sant’Egidio, de organisatie achter de kledingbank in Beekbergen, ineens langs komt. ,,Die hadden kastjes nodig om een nieuw naaiatelier in te richten.”

Het is daarmee een verrassende avond, een gezellige avond, maar vooral een nuttige avond voor de gasten. Dat de speaker soms nauwelijks te horen was – ondanks zijn vele pogingen – deerde niet. Het publiek heeft de handel weer een boost gegeven. En dat zonder een euro uit te geven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!