Help de bevolking van Oekraïne

Stadsakkers komt handen te kort om te oogsten

Maandag 14 juli 2014

Door Eppo Gutteling

© Stadsakkers

Sinds een maand staat er weer veel groente klaar op de StadsAkkers. Maar zij komen handen tekort om het te oogsten. StadsAkkers is een stadstuinbouwproject van 5 hectare (7 voetbalvelden groot) in Zuidbroek. Vorig jaar gestart en nu dus begonnen aan het 2e seizoen.

Er worden aardappels, groenten, fruit, kruiden, noten en nog veel meer gekweekt. Een bedrijf dat gerund wordt door vrijwilligers, uitkeringsgerechtigden uit allerlei regelingen en mensen die terugkeren uit de psychiatrie. Inmiddels meer dan 40. Sommigen werken 2 halve dagen, anderen drie hele. Zij werken onder leiding van een tuinder en gebruiken biologische methoden, dus met natuurlijke mest, zonder pesticiden en met biologisch plant- en zaaigoed.

Één kwart van wat de StadsAkkers produceert wordt gratis geleverd aan de Voedselbank. Om een paar voorbeelden te noemen; dat is 5000 kg. aardappels en 4000 kroppen sla. Ondanks alle publiciteit  via de krant, Facebook en de inspanningen richting de Sociale Dienst komen zij handen te kort om te oogsten en tal van andere werkzaamheden op het land.  Er zijn inmiddels al bedden goede andijvie en sla ondergeploegd omdat ze “doorschieten”. Dan zijn ze niet meer eetbaar. Hetzelfde risico lopen deze week ongeveer 1000 kg. tuinbonen. Dat doet de medewerkers die ze hebben geplant, pijn!

Tenslotte; Het geld dat de StadsAkkers verdienen met alles wat ze verkopen en niet gratis weggeven aan de Voedselbank, heeft men hard nodig om overeind te blijven. Ze ontvangen geen cent subsidie!
Iedereen die zin heeft, vrijwillig of met welke uitkering dan ook (want daarover zijn harde afspraken gemaakt) is van harte welkom om mee te werken. Goed gereedschap. Goeie werksfeer. Een prachtige plek. Groene vingers niet nodig, wel goeie zin (de rest leer je vanzelf). En altijd staat er een tasje of een tas (!) afhankelijk van het aantal dagen dat je meewerkt voor je klaar.

Een bericht naar info@stadsakkers.nl of een telefoontje naar 06 25004760 (Suzan) is voldoende!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?