In Beeld: acteur Emile Jansen

Zaterdag 4 januari 2020

Door Amrutha Mol

De Apeldoornse acteur Emile Jansen was van jongs af aan al bezig met acteren. Op zijn tiende wist hij het al zeker: hij wilde acteur worden. Na het Apeldoorns Gymnasium is hij daarom de toneelschool in Arnhem gaan volgen. Vanaf de jaren’80 kwamen er meerdere acteerklussen op zijn pad. Waaronder rollen in onder meer GTST, Zeg n’s Aa, Komt een man bij de dokter en Oorlogswinter. Sinds een paar weken is Emile ook te zien in de nieuwe Videoland serie: Het Beest van Harkstede.

Wat vond je zo interessant aan de rol van seriemoordenaar Willem van Eijk in Het Beest van Harkstede?

,,Vaak hebben Nederlanders het idee dat het verhaal van een seriemoordenaar in hun eigen omgeving een ‘ver van hun bed show’ is. Met de vertolking van deze rol wil ik laten zien dat Nederland ook een seriemoordenaar had en dat er wellicht nog wel een rondloopt.” Willem van Eijk heeft als Nederlandse seriemoordenaar 5 vrouwen vermoord, kreeg levenslang en is op 19 juni 2019 gestorven in de gevangenis van Vught. Nederland had, toentertijd, nog weinig van dit soort zaken gezien.

Emile vervolgt: ,,De psychiater van Willem van Eijk heeft een opvallende uitspraak gedaan, namelijk dat ieder mens zo’n misdaad zou kunnen begaan, maar dat er een groot aantal mensen is dat het heeft kunnen laten, althans tot nu toe. Dát is de zekerheid die ze kunnen hebben. Wat we zeker weten van de mensen die we hier hebben opgenomen (in de van Mesdagkliniek) is, in ieder geval dat ze het hebben kúnnen doen. Wat we dan voor de behandeling een belangrijke en relevante vraag vinden is ‘waarom hebben ze het niet kunnen laten?’. Ik vind het ook wel interessant om erover na te denken waarom hij het juist niet gelaten heeft, maar op deze manier heeft aangepakt.”

 Over Emile Jansen

Geboren: 21 november 1959

Relatie: Ja

Meest trots op: Mezelf

Raakt geïnspireerd door: Mensen in het algemeen maar vooral mensen die langs de maatschappelijke zijlijn staan.

Hekel aan: Oorlog

Kijkt zelf: The Crown, The Irishman

Speelt het liefste in: Het theater

Krijg je vaak dit soort rollen, van ‘bad guy’?

,,Dat verschilt heel erg. Ik heb natuurlijk in de serie Keizersvrouwen een soortgelijke personage gespeeld: het personage, Jacob, staat niet bepaald bekend als ‘gezellige good guy’. Maar ik heb verschillende rollen gespeeld, waaronder dus dit soort rollen. Maar mij maakt het niet uit of ik nou een ‘bad guy’ of ‘good guy’ speel. Ik vind acteren gewoon leuk en ik ben content met verschillende soorten rollen. Zodoende heb ik ook niet een favoriete rol of personage dat ik nog zou willen spelen.”

Ik vind het ook wel interessant om erover na te denken waarom hij het juist niet gelaten heeft maar op deze manier heeft aangepakt.

 

Wie ben jij zelf, los van de acteur?

,,Ik zou mezelf omschrijven als een open, intellectueel en empathisch persoon. Wat misschien een minder goede kwaliteit is, dat ik ongeduldig kan zijn. Maar gelukkig weet ik altijd wel een knop om te zetten waardoor ik nog even het geduld kan opbrengen.”

Wat doe je in je vrije tijd?

,,Ik ben graag thuis, hier in Apeldoorn. Ik woon aan de buitengrens van mijn dorp. Daar wandel ik veel. Op het Loo is het prachtig, eigenlijk de hele omgeving wel. Wat ik gepassioneerd doe is het restaureren van mijn oldtimers. Verder klooi graag in mijn tuin. Daarnaast tref je mij thuis geregeld achter de piano aan, al dan niet zingend. Ik ben gek op muziek.”

Wat vind je het mooiste aan dit beroep?

,,Het mooiste aan mijn beroep vind ik dat ik zonder gêne een ander ‘kan zijn’. Ik hoef me niet te conformeren aan sociale normen of me ergens voor te schamen. Als acteur ben ik volledig vrij in mijn spel. Je hebt toch wel eens dat mensen al standaard iets van je verwachten? Als acteur kan ik daar volledig tegenin gaan.”

Herkennen mensen je wel eens op straat?

,,Jazeker. Soms zie ik mensen kijken. Ze vragen zich dan af waar ze mij van kennen. Ik ga er niet op in, maar ben juist bewuster bezig met mezelf.”

Wat was je leukste rol tot nu toe?

,,Dat is vaak de laatste rol die ik heb gespeeld. Verder heb ik eerlijk gezegd niet een ‘leukste rol’ of iets dergelijks.” Emile heeft voor zijn werk ook internationale rollen gespeeld, in Engeland. Hij zegt hierover: ,,Ik vond dat toen heel leuk. Als ik nu een land mocht kiezen waar ik een acteerklus zou doen, dan zou het een zonnig land worden. Of juist zoiets als Finland of Rusland. Eigenlijk kan je me overal wel neerzetten, ik vind acteren gewoon heel erg leuk. Het maakt me dus niet uit waar ik dat doe, realiseer ik me nu.”

Waar let je op bij het kiezen van een klus?

,,Ik let zelf heel erg op het script, dat het inhoudelijk goed is, vind ik heel belangrijk. Maar zodra mensen én onervaren zijn, én mij niet het script willen laten lezen alvorens ik auditie doe, ben ik op mijn hoede. Bij de Videoland serie Het Beest van Harkstede was er voor mijn rol niet écht een uitgeschreven script, maar de productie was dermate gelauwerd. Het personage uitdagend en de instructies helder, dat ik mij er goed in kon vinden. Toen ik iemand vertelde over mijn rol als Willem van Eijk ontdekte ik dat bijna niemand hem kent. Ik hoop dat dat na de serie wel anders is.”

Bij het kiezen van een rol vind ik het script heel belangrijk.

 

Wat is de uitdaging bij deze rol?

,,Voor mijn rol als Willem van Eijk heb ik gespeeld dat ik 2 vrouwen vermoord. Dat vond ik wel een hele uitdaging. Hij heeft met het eerste lijk niks gedaan, maar met het tweede lijk en de daaropvolgende, meer interactie heeft gehad. Hij heeft, naar horen zeggen, haar maag opengesneden en al dat soort dingen. Ik zou dan wel zijn beweegredenen willen weten.”

Heb je nog ambitie om zelf een creatief project op te starten?

,,Nee, ik heb niet de ambitie om een creatief project zelf te bedenken en maken. Ik ben meer iemand die graag uitvoerend bezig is. Voor, bijvoorbeeld, een creatieve beeldproductie heb je ook een heel team nodig, dat kan ik niet alleen. Ik kan wel een foto maken, maar dat maakt mij nog geen fotograaf. Daarom heb ik wel zoiets van: ‘schoenmaker, blijf bij je leest’. Ik sta soms ook wel eens tegenover acteurs die al hun tekst kennen, maar dit maar op 1 manier kunnen brengen. Acteren is iets dat, deels, in je moet zitten en daarnaast zou je ook naar een toneelschool kunnen gaan om bepaalde manieren van acteren te leren. Als je acteert ben je nog niet meteen een acteur. Net zoals dat ik geen fotograaf ben. Maar om even op de vraag terug te komen: ik acteer graag en elke rol die ik speel is voor mij een creatief project.”

Ben je, als acteur, nog maatschappelijk betrokken bij een organisatie of project?

,,Nee, ik doneer niks en doe niks maatschappelijks. Wel kom ik op voor mensen met een beperking. Ik ben wel lid van de kunstenbond en ik wil met de politiek gaan praten over de bezuinigingen binnen de kunst- en cultuursector. Toneel sterft uit en dat vind ik zonde. Daarom wil ik dat de overheid het vak beter behandeld.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!