In Beeld: Zomer van Sander in teken van uitwisseling

Zaterdag 6 juli 2019

Door David Levie

Sander Hurenkamp verheugt zich op de dag van morgen. Op zondag 7 juli wordt hij in het Oranjepark na de opening van WorldProef Culture voorgesteld aan Wolfgang Scheffler, de burgemeester van Düsseldorf. Sander (29) is de man die als leerkracht aan het Veluws College Mheenpark de uitvoering op zich neemt van een scholierenuitwisseling tussen zijn school en die van het Friedrich Rückert Gymnasium uit Düsseldorf. Dit alles in het kader van 75 jaar bevrijding. Met dank aan Gelre Association International, de initiatiefnemer van dit door een Euregio gesteund project waaraan Apeldoorn vanwege de spin off nog wel eens veel plezier zou kunnen beleven.

Gelre Association International, is het geesteskind van Simon Boon. De Apeldoorner acht de tijd rijp om samen met in eerste instantie jonge Duitsers de bevrijding van Apeldoorn te vieren. En dat gaat al op 17 april 2020 gebeuren. Want, dan zijn er bij het Sluisje (de plek aan het kanaal waar de Canadezen in 1945 de bevrijding van Apeldoorn inluidden) ook scholieren uit Düsseldorf aanwezig. Een dag eerder gaan 17 leerlingen van het Veluws College Mheenpark met de bus naar Düsseldorf voor een soortgelijke herdenking.

WorldProef is een jaarlijks terugkerend cultureel evenement in het Oranjepark dat met een stevige culinaire saus is overgoten. Dit jaar is voor Duitsland een hoofdrol weggelegd. De burgemeester van Düsseldorf verricht de opening en heeft ervoor gezorgd dat zijn stad goed vertegenwoordigd is, ook op toeristisch terrein. Een fraaie prelude met het oog op wat de toekomst mogelijk gaat brengen. Een uitwisseling met Düsseldorf en op termijn culturele manifestaties.

Overeenkomsten tussen bevrijding van Apeldoorn en Düsseldorf

Sinds de komst van Simon Boon en zijn kleine delegatie op 16 april van dit jaar bij een herdenking in Düsseldorf (Aktion Rheinland) mag Apeldoorn op de warme belangstelling van de metropool rekenen. Sander Hurenkamp weet daar inmiddels alles van. Straks tijdens zijn zomerreces, bereidt hij zich voor op het naderende uitwisselingsprogramma dat vrijwel meteen na de grote vakantie begint. Voor het zover is, wil de leerkracht nader kennismaking met de hoofdstad van de deelstaat Nordrhein-Westfalen en een bezoek brengen aan historische locaties die kort voor de bevrijding van de stad een rol hebben gespeeld. ,,Er zijn”, zegt hij ,, namelijk opvallende overeenkomsten tussen de bevrijding van Apeldoorn en Düsseldorf.”

De interesse in de Tweede Wereldoorlog is bij Sander – geboren en getogen in Twello – gewekt door verhalen van zijn vader en opa. Zijn meester Onno Wevers op basisschool De Kleine Wereld deed de rest. Sander ging na het behalen van zijn VWO-diploma (met overigens Duits in zijn pakket) in Utrecht geschiedenis studeren. De lerarenopleiding, want hij wist dat daarin zijn toekomst zou liggen. Momenteel is hij als leraar Mens en Maatschappij (een mix van onder meer maatschappijleer, levensbeschouwing, aardrijkskunde, geschiedenis en economie) aan het Veluws College Mheenpark verbonden en mag hij straks met de leerlingen (mavo, havo en vwo) op pad.

Dat is Hurenkamp wel toevertrouwd, want hij geeft graag aanschouwelijk onderwijs. In het recente verleden ging hij al diverse keren met fietsende scholieren langs locaties met een oorlogshistorie. Niet voor niets viel de keuze op hem toen de uitwisseling met Düsseldorf op school ter sprake kwam.

De contouren van wat hij straks allemaal gaat doen zijn al zichtbaar, in de vakantie kleurt hij de vlakken in. Herdenken met Duitsers. Sander kent de gevoeligheden. ,,Maar niet bij de leerlingen die zich voor dit project hebben gemeld. En ook niet op school. De voertaal wordt straks Engels. Zo zijn er leraren Engels en Duits bij het geheel betrokken. Het is de bedoeling dat de leerlingen en hun begeleiders elkaar zes keer zullen treffen. Drie keer in Duitsland, drie keer in Apeldoorn.

Verzetsmensen in Düsseldorf zijn een paar uur voor de bevrijding gepakt en gefusilleerd

,,In overleg met mijn collega in Düsseldorf is ervoor gekozen om de bevrijding van twee kanten te belichten. Zowel van de Nederlandse als van de Duitse kant. Heel veel zaken zijn onbekend of onderbelicht. Het verzet in Duitsland bijvoorbeeld. Dat heeft om een goed voorbeeld te geven een rol gespeeld bij de bevrijding door Amerikaanse soldaten. Inwoners van Düsseldorf hebben door contact met de Amerikanen te leggen kunnen voorkomen dat hun stad zou worden platgebombardeerd. Apeldoorn is op zijn beurt veel leed bespaard door contacten van verzetsmensen en de Canadese bevrijders die zich opmaakten voor een beschieting van de Veluwse stad. Hun bevelhebber was van mening dat Duitse troepen zich fel zouden verzetten terwijl er door de bezetter juist een aftocht was gepland. ,,Het verhaal bij het Sluisje, ja. Met de verzetsmensen in Düsseldorf liep het slecht af. Ze zijn een aantal uren voor de bevrijding opgepakt en alsnog op 16 april gefusilleerd. Op die plek hopen wij volgend jaar bij een herdenkingsbijeenkomst aanwezig te zijn.”

Ook de zogeheten Mahn und Gedenkstätte in hartje Düsseldorf staat op het programma. Een jong museum annex documentatiecentrum dat zich met name op scholieren richt. ,,Ik ben heel benieuwd”, zegt Sander Hurenkamp. ,,Ik wil er straks in de vakantie naar toe. Ik heb er veel over gehoord inmiddels, maar ik wil het graag vóór de uitwisseling met mijn vriendin bezoeken.”

Van vooroordelen op school tegen Duitsers heb ik nooit iets gemerkt

Van vooroordelen onder zijn leerlingen of überhaupt op school heeft Sander nooit iets gemerkt. ,,De tijden van waar is de fiets van mijn opa? Zijn echt voorbij. De naam Moffen kennen de leerlingen. Ze weten uiteraard wie Adolf Hitler was, maar hoe verschrikkelijk zijn daden zijn geweest daarvan kunnen ze zich moeilijk een beeld vormen. Ik laat ze in de klas ook verhalen vertellen die ze thuis of van andere familieleden hebben gehoord. In het kader van Europa Toen en Nu zijn er ook Joodse gastsprekers op school geweest. Dus het is bepaald niet de eerste keer dat we aandacht aan de oorlogsjaren geven. Ik vind kennis van de eigen omgeving een meerwaarde.”

Komend schooljaar is 75 jaar bevrijding een keuzevak op Veluws College Mheenpark. Net als op Het Friedrich Rückert Gymnasium in Düsseldorf. Een vak waarvoor niet alleen zijn eigen leerlingen hebben gekozen. Vandaar die mix van Mavo, Havo en VWO. Hurenkamp ziet de herdenking bij het Sluisje als een hoogtepunt. ,,Daar werken we heel bewust aan toe. De hele uitwisseling spreekt mij heel erg aan. Ik heb er veel zin en kijk er naar uit. Dat gaat ook op voor WorldProef. Ik vind het heel bijzonder om de burgemeester van Düsseldorf te mogen ontmoeten.”

Wie meer wil weten over WorldProef en het programma op 7 juli: www.worldproef.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!