Padel, een virus waartegen inenten niet helpt

Zondag 6 juni 2021

Door Henk Rijke

Ondernemers. Ik heb er respect voor. Initiatief nemen, risico’s lopen en tegelijk de wereld een stapje verder brengen. Dat hebben we nodig, zeker nu. Ik ben zelf meer van de ‘zorgvuldige snelheid’. Iets nieuws oppakken: zeker, maar wel even wat zekerheidjes inbouwen. Maar als mensen tijdens een pandemie gaan uitbreiden en letterlijk muurtjes afbreken, dan wil ik daar meer van weten. Alle reden dus om nog een keertje te gaan kijken op het Zwitsalterrein. Daar waar bedrijfjes groeien en Mark Ros met zijn compagnon Bob Dubbe nieuwe banen creëert. Padelbanen in dit geval.

Muurtje

Ik was hier vorig jaar ook. Zie oude bekenden die nog steeds enthousiast hun balletje slaan. Maar er is een muur naar een extra hal doorgebroken en nieuwe Padelbanen zijn al in gebruik. Mark Ros heeft even tijd om, tussen het coachen door, het een en ander toe te lichten: “We zaten helemaal vol toen we in verband met corona in december moesten stoppen. Dat gaf vertrouwen in de toekomst en met wat hulp konden we gaan groeien. Er was altijd al het plan om de hal achter onze locatie erbij te trekken en toen die beschikbaar kwam zijn we dat gewoon gaan doen. We moesten letterlijk en figuurlijk even een muurtje doorbreken.”

“Er zijn nu 4 banen voor dubbelspel en 2 banen voor het enkelspel beschikbaar. Daardoor kunnen we nog meer spelers tegelijkertijd de mogelijkheid bieden Padel te leren kennen. Op leeftijd, jong, ervaren of op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging, iedereen is welkom.”

Virus

Vlak voor hij de baan op gaat spreek ik, coronaproof, nog even snel met Arjen Jilsink, initatiefnemer van Padel055.nl. “Het is als een virus waartegen je je niet kunt inenten”, zegt Arjen. “Ik speel 6 keer per week, elke ochtend. Altijd zo’n anderhalf uur, net genoeg voor 3 setjes. Onze sport groeit enorm, er komen in 2021 in Nederland 170 banen nieuwe banen bij en alleen in Apeldoorn krijgen we dit jaar ook 18 nieuwe banen.”

Ik zie met eigen ogen dat het Padelvirus op de Zwitsal om zich heen heeft gegrepen. Bijna alle banen zijn op de vroege zaterdagmorgen bezet. Mark: “In het kader van de Apeldoornse Sportweek hebben we groepen de ruimte gegeven Padel gratis uit te proberen. Zo kan iedereen ervaren dat je het zo intensief kunt maakt als je zelf wilt. We proberen bijvoorbeeld 55-plussers op donderdagmorgen op de baan te krijgen. Lekker spelen en een kopje koffie toe.”

Teqball

Ik had hem bij aankomst al buiten zien staan, maar ook in de nieuwe hal staan de tafels al klaar voor gebruik. Iets dat nog het meeste lijkt op een kromgebogen tafeltennistafel maar al snel een gloednieuwe sportieve uitdaging blijkt te zijn: Teqball. Hou je van sporten met een bal en wil je weer eens wat anders, dan ligt hier je kans.

Ik ben onder de indruk. Ik moet bij de gebogen tafel denken aan de Pont de Normandië en daar reed ik een paar jaar geleden met mijn ogen dicht overheen. Wees gerust, ik zat niet achter het stuur. Wie heeft dit bedacht. Ik check filmpjes waarbij atleten een voetbal met het hoofd, knie, schouder of voet spectaculair in het spel houden. Dat is knap. Dan hebben die tafeltennissers die het pingpongballetje uit een onmogelijke hoek toch nog op hun tafel weten te krijgen het volgens mij toch echt iets makkelijker.

“We wilde nog wat anders kunnen aanbieden als je bijvoorbeeld na een potje Padel nog energie over hebt”, zegt Mark. “Het is een upcoming sport, Ik had er in Apeldoorn nog niet eerder van gehoord. Er is nog geen Nederlandse Federatie, terwijl het wereldwijd al in honderd landen wordt gespeeld en er zelf wereldkampioenschappen zijn. En het is snel te realiseren. Je zet een tafel neer en spelen maar. Ideaal voor schoolklassen.”

Teqball wordt gespeeld met een voetbal op een speciaal gebogen tafel, die wat lager is dan een tafeltennistafel. Ook handig voor kinderen dus. Er zijn 3 balcontacten toegestaan, voordat de bal naar de speelhelft van de tegenstander gespeeld moet worden. Ook voor spelers met lichamelijke beperkingen is het mogelijk diverse spelvarianten te spelen.

Gezelligheid

“We hebben alle plannen van voor corona weer uit de kast gehaald”, zegt Mark. “De gezelligheid kan weer volop terugkomen. Het Zwitsalterrein heeft veel te bieden voor de hele familie. Ga maar na, de één gaat snuffelen bij de kringloop, de ander komt bij ons een balletje slaan en ook SOAP biedt ruime mogelijkheden. Kortom, alle reden om eens te komen buurten.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!