Kleur op de wangen in het Oranjepark

Maandag 14 juni 2021

Door Henk Rijke

Asselsestraat. Zondagmorgen half 10. Mountainbikers snellen zich richting het Orderbos. De één heeft het zweet nu al op het voorhoofd staan, de meesten trappen ontspannen kletsend, allen gekleed in strak lycra. En zo hoort dat. Ik ben zelf ook in mijn kast op zoek gegaan naar een nog passende legging. Wat doe je anders als je wordt uitgedaagd voor een hapje, een drankje, maar eerst en vooral een bootcamp, op de mooiste plek waar je dat in Apeldoorn kunt doen.

Oranjepark

Ik fiets naar het Oranjepark, waar Martine Dun sinds enkele weken een bootcamp verzorgd. Elke zondagmorgen, om 10.00 uur en om 11.00 uur kan je de hele zomer door onder de bomen in ons prachtige park de spieren teisteren. Gezellig opzwepend muziekje erbij en na afloop een prima kopje koffie toe. Bij de prijs, € 7,50, inbegrepen. Daar kun je eigenlijk niet voor thuisblijven.

“Ik werkte in de toerismebranche”, vertelt Martine. ”Corona maakte dat ik eerder dan gedacht de keuze heb gemaakt om te gaan doen wat ik altijd al wilde. Ik zat vaak zelf in de sportschool en beoefende daarnaast ook veel andere sporten zoals hardlopen, crossfit en mountainbiken. Ik heb deze stap gemaakt door mijn passie voor sport, bewegen en gezondheid. Daarnaast help ik graag anderen en wil ik mensen ondersteunen en begeleiden in het maken van gezonde keuzes, maar wat ik vooral erg belangrijk vind is dat klanten zich fitter en sterker gaan voelen en daardoor o.a. zelfverzekerder en positiever worden.”

Heel blijven

En dat zie ik met eigen ogen. Met op het oog simpele hulpmiddelen worden armen, benen en billen enthousiast wakker geschud en vooral sterker gemaakt. Ik had beloofd mijn sportkleding aan te trekken en met de zorgzame woorden van mijn vrouw scherp in gedachte, “doe je wel voorzichtig’, dribbel ik even een tikje koddig mee door de touwladder. Vervolgens ga ik, volgens mij, redelijk soepel in voorligsteun (‘plank positie’ voor de liefhebbers) om te proberen mijn benen om en om op te trekken (‘moutain climbers’.) Martine had met de echte deelnemers de warming up al afgerond dus denk erom Henk, heel blijven, denk nou niet dat je het lichaam van Epke hebt; “Das war einmal.”

“Ik ben begonnen met 2 groepen van maximaal 14 personen”, vult Martine nog aan. “Ik heb nog enkele plekken vrij, dus mensen kunnen zich nog bij mij aanmelden. Zon of regen, we gaan lekker sporten.”

Pop-Up Picknick

Ondertussen is ook Elise Teunissen gearriveerd. Teun voor intimi. Sinds 2017 eigenaar van feestlocatie ‘Teun’ in de Kapelstraat. Ze sport fanatiek mee met de bootcamp, maar maakt ook graag even tijd voor een praatje. “Corona gaf de laatste tijd natuurlijk geen mogelijkheden voor feestjes. De gemeente Apeldoorn stimuleert horecaondernemers om ook op andere plekken in de stad iets te organiseren. En daar zijn Jeroen ten Veen van Café Jeroen en ik op ingesprongen. Vorige jaar hebben we met erg veel plezier de Pop-Up Picknick gerealiseerd. Dus daar gaan we dit jaar graag mee door. En waar is dat leuker dan hier in het Oranjepark. Bij mooi weer is jong en oud hier dagelijks welkom. We sluiten aan op de bootcamp, op woensdag serveren wij paella en op zondag pasta. Leuk, lekker en gezellig.”

Ik merk dat ik mij een beetje schaam. Ik woon al meer dan de helft van mijn leven in Apeldoorn, maar het Oranjepark bezoek ik eigenlijk alleen op 4 mei. En dat terwijl de fontein uitbundig sprankelt en je daar dus heerlijk op het terras van kan genieten.

Rosétje in het zonnetje

“Weet je waar ik ultiem van kan genieten”, zegt Elise. “Hier ’s avonds op het terras, ondergaande zon en een rosétje in de buurt. Mooier wordt het niet.“

Volgens mij heeft ze gelijk. Enthousiaste, ondernemende dames, een picknick en sporten op een unieke plek: ik ben verkocht. Als ik een uurtje later heel licht bezweet, met kleur op de wangen en gelukkig nog helemaal heel, via de Asselsestraat terug naar huis fiets, zie ik de eerste mountainbikers met een rood hoofd terugkeren van hun inspanning. De lach op hun gezicht is even wat minder. Maar die komt thuis wel weer terug, dat weet ik uit ervaring.

Aanmelden voor de bootcamp in het Oranjepark kan door te reageren op facebook.com/fitstop.martinedun

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!