Rechtbank oordeelt: geen vuurwerkvergunning GroenRijk

Vrijdag 21 september 2012

Door Randy Gasper

Het mag niet, het mag wel, het mag niet! Niet dus! De rechtbank in Zutphen oordeelt dat tuincentrum Groenrijk geen vuurwerk mag verkopen. Daarmee herroept de rechtbank de vergunning tot bouw van vuurwerkopslag dan in eerste instantie al was verleend door de gemeente Apeldoorn.

Vorige week heeft de rechtbank – in een uitspraak over beroepen tegen een aan Groenrijk verleende bouwvergunning – geoordeeld dat het opslaan en verkopen van vuurwerk vanuit een tuincentrum in strijd komt met zowel het ter plaatse geldende bestemmingsplan als met het gemeentelijk beleid voor ontheffingen van bestemmingsplannen.

Volgens dit beleid kan slechts ontheffing van eenbestemmingsplan worden verleend voor de verkoop van goederen die een relatie met het basisassortiment van een tuincentrum hebben. Naar het oordeel van de rechtbank houdt vuurwerk onvoldoende verband met goederen zoals planten en artikelen voor tuinaanleg en -onderhoud. De rechtbank heeft de door burgemeester en wethouders van Apeldoorn verleende bouwvergunning daarmee ongedaan gemaakt.

Daarmee lijken de buurtbewoners de grote winnaar. ‘Zij nemen,’ volgens Paul Stenders (eigenaar GroenRijk), ‘alles ter hand om ervoor te zorgen dat bij GroenRijk Malkenschoten een normale bedrijfsvoering onmogelijk wordt gemaakt. Dit soort zittingen kost veel tijd, geld en negatieve energie. En tijd en geld zijn een schaars goed!’

De buurtbewoners lieten onlangs al aan De Stentor weten niets te voelen voor een bunker met 10.000 kilo vuurwerk in de buurt. De rechtbank van Zutphen gaf na veel processen de buurtbewoners het verlossende woord: de vergunningen moeten worden ingetrokken.

Lezersactie: Heerlijke HighTea met gratis prosecco en glaasjes

Bestel nu voor maar € 39,50 via Apeldoorn Direct

Bestel snel deze High Tea en voor je het weet staat deze goed gevulde etagère van HighTea Apeldoorn bij jou op tafel, inclusief sfeervolle aankleding om jullie high tea helemaal af te maken.

Bestel nu

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?