Reshare Store Apeldoorn, meer dan een winkel

Vrijdag 14 december 2018

Door Ben Eggermont

Aan de Brinklaan nummer 134 is sinds 6 september de Reshare Store Apeldoorn gevestigd. Sinds 2013 bouwt het Leger des Heils aan deze keten van
tweedehands kleding winkels. Er zijn inmiddels 10 filialen en de groei zet zich voort in de komende jaren. Terry Tervoert, floor manager van deze vestiging, licht toe: ,,Wij vinden ‘opnieuw delen’ belangrijk. Wat jij overhebt aan kleding kan iemand anders opnieuw dragen. Iemand die misschien weinig te besteden heeft of iemand die kleding zoekt waar een verhaal achter zit. En het milieu heeft er ook wat aan, want minder nieuwe kleding betekent minder productie. Zo is de Reshare Store er voor iedereen.”

Nu na bijna 4 maanden loopt het al uitstekend, het aantal vaste klanten neemt gestaag toe. De mensen zijn blij verrast over de uitstraling van de winkel en het kwalitatief goede kledingaanbod. ,,Vorige week kwam er een mevrouw binnen die al anderhalf jaar niet in een kledingwinkel was geweest. Ze was heel wat kilo’s afgevallen en heeft bij ons een leuke garderobe kunnen meenemen voor weinig geld. Daar word ikzelf heel blij van.” zegt Terry trots. Het kledingaanbod in de winkel is afkomstig uit de door het Leger des Heils ingezamelde kleding. Een heel klein percentage hiervan komt in de Reshare Stores terecht. Kleding die niet naar de winkels gaat, gebruiken we bijvoorbeeld voor noodhulp of wordt uiteindelijk gerecycled. ,,Een goed voorbeeld van hergebruik zijn de dekens die nu in de winkel te koop zijn. Ze zijn voor 70% gemaakt van gerecycled materiaal.”, illustreert Terry. Ze weet zich gesteund door een team van 14 enthousiaste en toegewijde vrijwilligers.

Maar Terry Tervoert wil meer. Ze wil samenwerking met bedrijven stimuleren en uitbreiden. Een voorbeeld hiervan is de ‘boxer’ actie die tot stand is gekomen, waarbij de mensen een nieuwe boxershort kunnen kopen voor het luttele bedrag van 1 euro. Via de Voedselbank worden kledingbonnen uitgegeven ter waarde van 10 euro om te kunnen shoppen in de Reshare Store. De afgelopen 4 maanden zijn er zo’n 1500 bonnen verstrekt. Maar er gaat nog meer gebeuren zegt Terry: ,,Binnenkort zijn we een volwaardig stagebedrijf. Ook hebben we een samenwerking met het Edison College. Zo hebben leerlingen van oude kleding, nieuwe ontwerpen gemaakt. Zoiets zou ik graag uitgebreider doen met Aventus. We willen ook inzamelboxen gaan plaatsen bij bedrijven om zo meer kleding binnen te krijgen. Inleveren dicht bij de werkplek is eenvoudiger dan het afleveren bij de bekende verzamelcontainers. Uit de opbrengst van deze kleding worden dan weer kledingbonnen uitgegeven.”

Jeroen Joon op werkbezoek en wethouder in Apeldoorn, met in zijn portefeuille ‘Duurzaamheid”, steunt de Reshare formule van harte. Hij voegt eraan toe: ,,De kledingbranche is één van de meest vervuilende industrieën in een wereld met steeds schaarser wordende grondstoffen, waar we onze ogen niet voor mogen sluiten.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!