Serious People: de Royal Talens Foundation gebruikt kunst als middel om mensen met elkaar te verbinden

Zaterdag 5 augustus 2017

Door Ben Eggermont

Royal Talens Foundation

Sinds begin juli brengen we wekelijks op Apeldoorn Direct de serie ‘Serious People’. Dit in het kader van het evenement 3FM Serious Request. Van 18 tot en met 24 december staat het Glazen Huis van radiozender NPO 3FM op het Marktplein. In Apeldoorn zijn al flink wat mensen bezig met het bedenken van ideeën om geld in te zamelen hiervoor. In deel 6 komt Nathalie Rehaen aan het woord. Zij is sinds 2015 operationeel manager bij de Royal Talens Foundation, een stichting die zich breed inzet om met kunst en kunstbeoefening bij te dragen aan een sociale en kleurrijke wereld. De 3FM Serious Request actie past daar uitstekend in.

Waarom doen jullie mee aan de actie voor 3FM Serious Request?

,,Alle projecten die wij steunen of zelf opzetten zijn altijd gerelateerd aan tekenen en schilderen. Kunst draagt bij aan de ontwikkeling van de mens en 1 van onze motto’s is ‘Kunst brengt mensen samen’. Daarom waren we superblij met het thema van 3FM Serious Request. Dit jaar gaat het Rode Kruis families en mensen herenigen en wij zeggen steeds ‘kunst brengt mensen samen’. Dus als wij nu hier mensen samenbrengen en met kunst als middel geld ophalen, kan het Rode Kruis met dit geld weer elders mensen samenbrengen. We vonden het echt een perfecte aansluiting.”

Wat gaan jullie doen om dat geld bij elkaar te brengen?

,,We willen dicht bij onszelf blijven dus wat wij gaan doen heeft alles te maken met tekenen, schilderen en creatieve expressie. We gaan concreet geld ophalen door middel van teken- en schilderprojecten. Er zijn een viertal projecten die ik nu aan het uitwerken ben.

Als eerste een samenwerking met kunstenares Josien ten Dijk uit Deventer. Alle scholen in Deventer zullen worden benaderd. Er wordt een lesprogramma ontwikkeld rond het thema en leerkrachten zullen worden getraind. Het is de bedoeling dat kinderen een houten kerstbal bestaande uit verschillende stukjes beschilderen en in elkaar zetten als symbool voor hun eigen familie. Deze worden dan samengebracht in een kerstboom om de verbinding te illustreren. Uiteindelijk worden de ballen verkocht en de opbrengst is voor 3FM Serious Request.

In Apeldoorn zijn we bezig met Leerplein055 en daarbij denken we aan een teken- en schildermarathon, wellicht 24-uur lang tekenen en schilderen om zo één groot kunstwerk te maken. We hebben heel veel leuke plannen en hebben al een denkgroepje samengesteld met Leerplein 055 om samen te besluiten wat we precies gaan doen. Uiteraard gaan we ook met deze actie geld ophalen.

Ook hebben we een kunstenaar, een van de beste 3-D tekenaars van de wereld,  uitgenodigd om een spectaculaire straattekening te maken rondom het thema. De mensen kunnen zichzelf dan laten fotograferen op een speciale plek in de 3-D tekening wat super leuke beelden oplevert. Daar moeten ze dan uiteraard voor betalen om het goede doel te steunen. We houden de naam van de kunstenaar nog even voor ons maar we zijn zelf al heel enthousiast over dit plan.

Tot slot Zentangle. Dit is een hele leuke en simpele tekentechniek, ontwikkeld door twee Amerikanen. Iedereen kan het en de resultaten zijn heel verrassend, hier willen we ook iets mee gaan doen.

Zentangle voorbeeld

Met scholen, verenigingen, ziekenhuizen en met iedereen die zich maar wil aansluiten. We willen mensen zelf laten ervaren hoe leuk Zentangle is en van de resultaten kaarten laten drukken die de mensen weer kunnen verkopen voor het goede doel. En hoe leuk is het niet om rond de Kerst toch een echte kaart te ontvangen.”

Wat verwacht je op te halen met de acties?

,,Op dit moment hebben we dat nog niet in beeld, maar op korte termijn gaan we er wel over nadenken welke streefbedragen we per project willen gaan realiseren. We leggen onze ambitie wel van tevoren vast, dat moet je wel doen vinden we. Verder heb ik vanuit de stichting een startbudget om deze activiteiten op te zetten  maar er moet onder de streep wel geld overblijven natuurlijk. Sponsoring is uiteraard welkom.”

Alle plannen zijn nog in voorbereiding en er moet nog veel werk worden verzet, dus spreken bovengenoemde initiatieven je aan en denk je in welke vorm dan ook hieraan een bijdrage te kunnen leveren, aarzel niet en stuur een bericht naar onderstaand emailadres of klim in de telefoon.

Royal Talens Foundation
Nathalie Rehaen
Email: n.rehaen@royaltalensfoundation.org
Website: http://www.royaltalensfoundation.org
Tel.: +31 (0) 55 5274 784
Mobiel: +31 (0) 6 5525 3584

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Portretten SeriousPeople

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!