Vintake’s Wijnbuzzz: De top 5 wijn/film combinaties

Vrijdag 28 november 2014

Door Vintake

Iedereen houdt van een filmpje op z’n tijd. Gezellig op zaterdagavond, er is dan toch nooit meer iets leuks op de televisie. Perfect moment om een mooie film te starten en nog leuker om een mooie fles wijn er bij open te maken. Vintake helpt! Na een aantal edities voor de “normal spender” vinden wij het wel weer tijd voor een top 5 voor de “Big Spender” Wij hebben 5 klassieke films uitgekozen en daarbij super exclusieve wijnen uitgekozen. Een aantal voor de hand liggende combinaties hebben het niet gehaald: Sideways en Pinot Noir en Bottleshock en Chateau Montelena. Maar een aantal klassieke combinaties konden we niet omheen. De wijnen zijn wijnen die je, maar één keer in je leven zal drinken. Super film, super wijn, super gezelschap: SUPER COMBINATIE!

Daar komt ie!

5. Castello di Ama Chianti Classico Riserva Bellavista / Toscane / Italië / ROOD / (€135,00)
“I ate his liver with some Fava beans and a nice Chianti”. Misschien wel de bekendste quote (na Good evening, Clarice) uit de klassieker: The Silence of the Lambs. Wie kent de combinatie niet, tuinbonen en lever. Een stukje kalfslever met wat gesmoorde tuinbonen, het kan zo mooi zijn. Ware het niet dan meneer Lector het heeft over een menselijke lever! Misschien wel de engste slechterik uit Hollywood is duidelijk een fijnproever die zonder twijfelen de allerbeste Chianti zou kiezen om de
“Pseudointellectual” mee weg te spoelen. De Chianti’s van Castello di Ama zijn zonder twijfel één van de beste Chianti’s onder de zon, klassieke wijnen die al sinds jaar en dag tot de beste wijnen te wereld behoren. De Bellavista wijngaard ligt middenin het Classico gebied van Chianti en is Castello di Ama’s meest klassieke wijn.

4. Paul Jaboulet Hermitage Blanc Chevalier de Sterimberg 1990 / Rhone / Frankrijk / WIT / (€ 60,00)
Voor nummer vier gaan we het hebben over kruisridders. Chevalier de Sterimberg was een kruisridder die vanuit Iran terug is gekeerd naar Frankrijk. Hij is neergestreken op de heuvel Hermitage in het Rhônedal waar hij zijn een Kapel liet bouwen en zijn meegebrachte schat aanplante: De Syrahdruif. Sinds dat moment is de Hermitage heuvel het spirituele huis van de Syrah en namen als Côte Rotie en Ermitage hebben een haast mythische klank gekregen en laat het wijnhart van elke liefhebber harder kloppen. Nu naar de film over kruisridders en specifiek eentje die zich in een berg verbergd: Indiana Jones and The Last Crusade. Misschien niet de beste Indiana Jones film, zeker niet de slechste, maar wel een film waar kruisridders centraal staan. Sean Connery is de perfecte vader van Indy en de laatste scene met de kruisridder vergeet je nooit. De Hermitage Blanc van Paul Jaboulet is een eerbetoon aan de belangrijkste kruisridder voor de Rhônewijnen en aangezien het jaar van de film (1989) niet zo mooi was voor deze wijn, kiezen wij voor het monsterjaar 1990 waar alles wat uit de Rhône kwam raak was.

3. Vega Sicilia Unico 1942 / Ribera del Duero / Spanje / ROOD / (€ 946,00)
In 1972 kwam het eerste deel van de meest bekende gangster-trilogie uit. Een verhaal over een uit Sicilië afkomstige familie die er vanaf dat moment voor heeft gezorgd dat de hele wereld quotes als: “I’ll make him an offer he can’t refuse”, en: “Luka Brasi is sleeping with the fishes”. We hebben het natuurlijk over The Godfather. Sicilië speelt een grote rol in de film, Don Vito Corleone (Marlon Brando) komt natuurlijk uit Sicilië en Micheal Corleone (Al Pacino) brengt er twee jaar ondergedoken door. Natuurlijk wordt er op Sicilië ook wijn gemaakt, maar de meest iconische wijn met Sicilië in de naam is het vlaggenschip van Vega Sicilia: De Unico Gran Reserva. Al sinds 1918 een icoon uit Spanje. Er is in de jaren tachtig zelfs een speciale beschermde regio rondom de wijngaarden van Vega Sicilia. Duidelijk een iconische film en een iconische wijn. Het verhaal van The Godfather begint halverwege de jaren 40, de beste wijn uit deze periode is de 1942. Zelfs in 2013 nog 96/100 punten gescoord.

2. Sine Qua Non The Raven 2007 / Napa Valley / Verenigde Staten / ROOD / (€ 443,60)
“What do they call a Quaterpounder with cheese in France?” We hebben het over Cult. Geen enkele regiseur heeft meer Cultfilms gemaakt dan Quentin Tarrantino en zijn grootste Cultfilm is en blijft Pulp Fiction. Fantastische dialogen, snoeiharde actie en inktzwarte humor beschrijven de film het best. Het is een film die je keer op keer kan kijken en elke keer ontdek je weer nieuwe facetten aan de film. En juist dat aspect maakt het zo’n mooie combinatie met deze Cultwijn. Meer cult dan Sine Qua Non wordt het niet. Elk jaar wordt er een andere wijn gemaakt, met elk jaar verschillende druifsoorten, met een andere fles en een ander etiket. Deze wijn laat ook ontzettend veel verschillende facetten zien. Mega complex, een perfecte dialoog tussen fruit en terroir, een inktzwarte kleur en jammer genoeg een snoeihoge prijs…. Maar durf te dromen!

1. Bollinger La Grande Année 1990 / Champagne / Frankrijk / Bubbels / (€ 179,00)
The name is Bond, James Bond. Een grotere filmheld bestaat er niet. Al sinds Dr. No in 1962 beleefd de hele wereld de avonturen van James Bond mee. Toen de producers van de films een wijn zochten om te matchen aan James zijn goeie smaak kwamen ze al snel uit op de Champagnes van Bollinger. Live and Let Die is de eerste Bond-film waar er Bollinger Champagne werd gedronken, alhoewel in de boeken al in Diamonds are Forever geschreven werd over Bollinger. In de meer recentere Bond-films blijft de scene uit Casino Royale het best bij. Hier besteld James specifiek een fles “La Grande Année” besteld via roomservice. “La Grande Année” is een Vintage Champagne die alleen in uitzonderlijke jaargangen gemaakt wordt. 1990 is een superjaar voor Champagne. Een Champagne met zoveel klasse en verfijning zouden wij altijd bestellen in plaats van de “Shaken not stirred Vodka Martini”. Maar ja dat zijn wij….

Vintake. Wat is dat?

Vintake vindt precies de juiste wijn die bij u past en doet dit vanuit een op maat gemaakt klantprofiel. Doel is om uw wijnplezier te verhogen met wijnen van betere kwaliteit. Wij werken zonder vast assortiment, gaan selectief op zoek bij specialisten en vinden zo de juiste wijn, voor de juiste plaats, uiteraard voor de juiste prijs. Onze voorliefde voor wijnen met karakter, kwaliteit en exclusiviteit schijnt door in de keuzes die wij voor u maken. Van het dagelijkse glaasje tot de meest zeldzame wijnen. Iedere wijnliefhebber is bij Vintake aan het juiste adres!

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Film

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!