De Wijn-Sekte en het Wijngeboefte

Vrijdag 30 januari 2015

Door Vintake

Nu de eerste maanden in de wijnadvies en –handel er op zitten, zijn mij een hoop dingen duidelijk. Mensen vinden al snel dat verstand van wijn een pré is om er van te kunnen genieten. Hierdoor blijft goede wijn (met goede wijn bedoel ik een fles wijn van €15,00 of meer, gekocht via een gerenommeerd kanaal) nog altijd een luxe product. Nou wil ik niet beweren dat extra kennis van wijn het plezier niet kan verhogen, maar de gedachte dat je altijd moet kunnen raden waar een wijn vandaan komt is natuurlijk onzin. Echter lijkt er een Wijn-Sekte te bestaan die het tegenoverstelde wil beweren en die op haar beurt weer het Wijngeboefte gigantisch in de kaart speelt. Nu hoor ik je denken: “Maar beste schrijver, ik heb nog nooit van sektes in de wijn gehoord en bestaan er echt wijnboeven”? Wel nu………. ik zal mij nader verklaren.

De Wijn-sekte
Laat ik beginnen met de Wijn-sekte. Leden van de Wijn-Sekte voldoen vaak aan een aantal kenmerken: ze zijn mannelijk, ze zijn grijs (of grijzend) en vaker dan niet pronkt er een volle rode neus op het reeds gerimpelde gezicht. Het vocabulaire van de Wijn-Sekte is ook iets eigenaardigs. Begrippen als: bouquet (altijd met een Q anders telt het niet), de ‘neus’ van de wijn, viscositeit en tertiaire aroma’s lijken meer op een codetaal uit 1944, dan op beschrijvingen voor een genotsproduct. Ik vergeet bijna het belangrijkste detail. Denk niet dat u wordt toegelaten tot de Wijn-Sekte als u wijnen blijft beschrijven als lekker. Een wijn is niet lekker, een wijn is mooi. In mijn beleving is dit laatste feit de wereld op z’n kop. We drinken wijn als genotsmiddel, we drinken wijn omdat we het LEKKER vinden. Dan mogen we toch zeker wel duidelijk maken dat we het LEKKER vinden! De Wijn-Sekte creërt een beeld dat goede wijn niet voor iedereen is. Ze maken het bijna expres te moeilijk waardoor je al snel uitwijkt naar iets anders, iets wat je kan begrijpen, iets voor jou. En net als je het even niet meer weet hoor je een reclame op de radio en denk je: “Sodeknetter wat voordelig”.

Het Wijngeboefte
Welkom in de wereld van het Wijngeboefte. Niet alleen het bedrijf van die ene reclame is lid, maar ook menig supermarkt en slijterij hebben een meerjarig lidmaatschap. Zoals het al jaren gaat in onze maatschappij, zodra er vraag is naar een product wat nog niet helemaal wordt begrepen, steken bedrijven de kop op die het wel even makkelijk voor je zullen maken. Om er zelf ongekend aan te verdienen. Een aantal voorbeelden van het werk van het Wijngeboefte zijn: druivenmost in het buitenland kopen om met gedistilleerd water er hier in Nederland “wijn” mee te maken (zie aflevering Keuringsdienst van Waarde). Een ander voorbeeld is wijnresten van een hele hoop Château’s in de Bordeaux opkopen om dit vervolgens zelf te bottelen, een mooie naam bedenken, zelf een etiket drukken en klaar en kees. Iets anders wat er vaak wordt uitgehaald is het zelf opzetten van een Wijnconcours (een proefwedstrijd om een mooie sticker op de fles te verdienen) vervolgens niet vertellen hoeveel wijnen en welke wijnen er waren ingeschreven, je eigen wijn tot winnaar uitroepen en zo’n prachtig stickertje op je fles verdienen. Maar het allermooiste voorbeeld en dit is zo’n sluw voorbeeld dat je er bijna respect voor krijgt is het volgende: bepaal je uiterlijke verkoopsprijs, doe die prijs keer twee en geef dan 50% korting. Je snapt het onderhand wel, ik ben geen fan.

En nu?
Door de specifieke gebruiken binnen de Wijn-Sekte zorgen ze voor een enorme afstand tussen de WIJNKENNERS en de ‘gewone’ wijndrinker. Een gat waar het Wijngeboefte met liefde in is gesprongen. Misschien wanneer de Wijn-Sekte de eisen voor lidmaatschap minder streng maakt, of het clubje in z’n geheel opheft, komt er een keer een moment dat we allemaal wakker worden en niet langer deelnemen aan deze volksverlakkerij. Plofkippen worden in Nederland bijna niet meer geaccepteerd, ik geloof dat er ook een moment komt dat Nederland alleen nog maar eerlijke wijn wil en best bereid is om daar wat meer voor te betalen. Ik spring hier alvast voor op de barricade. Ik maak het mijn persoonlijke missie om goede wijn voor iedereen te kunnen leveren. Met iedereen op elk niveau over wijn te kunnen praten en een sfeer te creeën waar iedereen over wijn durft te praten. Als de wijn lekker is, dan hoor ik GRAAG dat de wijn LEKKER is. Een beter compliment bestaat er niet. Ik hoop dat de leden van de Wijn-Sekte wijn ook eens anders durven te bekijken, misschien zelf eens wijn te drinken en het lekker vinden. Het zou het algemene beeld over wijn enorm goed doen en uiteindelijk het Wijngeboefte de das om doen. Gooi de drempel omlaag en de kwaliteit omhoog!

Geniet en vind het vooral LEKKER!

FREEK van VINTAKE

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!