Vrouwen in de horeca: Hanneke Groothedde

Zaterdag 20 augustus 2016

Door Redactie

Aan de Nieuwstraat nr. 56 zit het café Han & Aaf alias het ‘kroegie’ ingeklemd tussen een kapperszaak en de inmiddels leegstaande edelstenenwinkel. Hanneke Groothedde runt hier nu ongeveer 3 jaar haar café met haar steun en toeverlaat Aaf.

Zit je al lang in de horeca en wat heb je allemaal gedaan voor je dit café bent begonnen?
,,Ik heb heel veel horeca gedaan en onder meer op Texel gewerkt, in Apeldoorn en jeepsafari’s gereden in Portugal. Ik was daarna vijftien jaar actief in de telefonische verkoop, maar daarnaast ook horeca. Het Oude Huys en  het Kurkje aan de Kapelstraat.”

Hoe zijn jullie hier terechtgekomen.
Via via.  We keken eens naar binnen toen het pand te huur stond en er was wel wat van te maken. We zijn in gesprek gegaan met de huurbaas, die zei als je het opknapt dan wil ik jullie wel tegemoet komen. Wat je nu ziet is allemaal zelf gemaakt met tweedehands materialen. De bar is merendeels door Aafke gemaakt samen met Mood keukens.”

Hoe zou je je klanten willen omschrijven?
,,Wij hebben niet echt een groep die hier binnenkomt, het zijn allemaal individuen. Mensen komen hier ook alleen, ze kennen elkaar wel maar vormen op zich geen groep.  Er zijn ook wel relaties ontstaan, dus die komen nu met z’n tweeën. De meeste gasten zijn 45plus en in het weekend gaat het gemiddelde wat omlaag.  Voor de rest zou ik ze omschrijven als hele trouwe mensen.”

Wat is voor jullie het belang van de sociale media?
,,Ik doe er te weinig aan. Ik heb wel een Facebookpagina  met de naam Han & Aaf. Aafke heeft  geen Facebook. Ik heb het wel en ik zet eigenlijk meer op mijn pagina vanwege de volgers. Nu zet ik er dingen op over de Popronde die weer begint. Ik heb ook geen website die ik eigenlijk wel zou moeten hebben. Maar  zonder gaat het ook.”

Wat maakt jouw/jullie zaak nu speciaal?
,,Ik denk dat wij gewoon zijn. We stralen niet uit dat we de baas zijn van een onderneming. We zijn gelijkwaardig aan onze gasten,. We zijn heel makkelijk met de mensen. We draaien de iPad om en ze kunnen hun eigen muziek uit zoeken. En als ze voor de grap een keer een biertje willen tappen dan mag dat ook van ons. Dit is meer het verlengde van een huiskamer.”

Jullie liggen aan een drukke straat. Hebben jullie daar nog last van?
,,Het is af en toe heel irritant en het is doodgevaarlijk. Ze rijden hier soms met 100 km per uur langs. Dat gebeurt regelmatig. Onze gasten zijn er denk ik wel aan gewend. We hebben stevige paaltjes dus ze moeten heel raar bewegen om ons terras te raken. Het is wel belachelijk hoe hard ze hier af en toe rijden. Ze zouden een drempel moeten maken. Gelukkig is er nog nooit iets gebeurd.”

Hoeveel uur werk je in de week en hoe bewaar de balans tussen werk en privé?
,,In het begin waren we zes dagen open van drie tot sluitingstijd om 1 of 2 uur. Ik zat toen dik op de zeventig uur per week. Sinds iets meer dan een jaar zijn we maandag en dinsdag gesloten. Ik heb twee honden, twee katten, vijf kippen en twee vogeltjes. Ik heb een vrijstaande woning waar altijd een hoop aan moet gebeuren. Daar ben ik altijd wel druk mee. Ik heb genoeg afleiding.”

Doe je het in je eentje. Of heb je als het nodig is nog hulp?
,,In principe in mijn eentje, maar Aaf staat me altijd bij. Heel soms is er iemand voor noodgevallen. Nu werk ik vijf dagen in de week, van 5 tot 1 en in het weekend van 5 tot 2. Ik ben er altijd wat eerder want iedere dag moet je weer zorgen dat het netjes en schoon is.”

Wie is er verantwoordelijk voor bier technische inrichting van het café?
,,We werken met Heineken en hebben pythonleidingen die er voor zorgen dat er altijd een biertje van een constante temperatuur van 5 graden uit de tap komt. We hebben ook een certificaat gehad dit jaar voor het maandelijks schoonmaken van de  taps. Daar bezuinigen we niet op. Een keer in de vier weken komen ze langs.”

Staan op korte termijn nog plannen op stapel die je nog wilt uitvoeren?
,,Eigenlijk moeten we meer aan sociale media doen. We willen wat meer live muziek, maar daar zijn we al mee bezig. De Popronde komt en Aaf is in september jarig en dan treedt er ook iemand op. En we doen voor het eerst mee met de Prinsheerlijke Barretocht met speciaalbiertjes. In de winter is er weer de bingo.”

Hoe ziet het café er over 5 jaar uit, waar staan jullie dan?
,,Dan hoop ik dat we hier nog zitten en dat het nog drukker is dan nu. En dat de mensen die nu komen nog steeds blijven komen. Dat Aaf nog steeds mijn partner is en dat we ooit samen iets kunnen gaan runnen.’’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over vrouwen in de horeca

ONDERWERPEN

Portretten Vrouwen in de horeca

1 REACTIE

Frits

Frits 21 augustus 2016 om 19:40 uur

Dat is toch dat Polen café?

ReagerenLet op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!