Vrouwen in de horeca: Wiea van der Laan

Zaterdag 30 juli 2016

Door David Levie

Aan de Molleruslaan bestiert Wiea van der Laan (70) in de monumentale villa Sonnenburgh haar bed and breakfast. Ze ontvangt er gasten uit de hele wereld. Echtgenoot Wietze helpt af en toe een handje.

Drie jaar geleden begon u een B&B. Waarom?

,,Ik zie het als een hobby. Ik mag graag voor mensen zorgen. Ik kom uit de verpleging. Ik vind het ook leuk om mensen te verwennen. Ik verhuur twee kamers en kan dat goed behappen. En ben ik druk met andere dingen, dan kan ik soms ook ook nee zeggen.’’

Wat voor gasten krijgt u?

,,Van alle leeftijden. Jonge stellen, maar ook oudere echtparen. Ze komen overal vandaan. En dan heb ik het niet over heel Nederland. Ik heb gasten mogen ontvangen uit Taiwan, China, Australië, Canada en heel veel Europese landen waaronder Noorwegen.’’

Kijkt u wel eens naar het tv-programma Bed&Breakfast?

,,Niet altijd. Als je naar het Engelse programma kijkt, dan zie je dat mensen heel veel steken laten vallen. Als je het Nederlandse programma hebt gezien, dan weet je het na een paar keer wel. Al die dingetjes waar ze over vallen. Ik ben ook door de tv benaderd, maar dat heb ik geweigerd. Niets voor mij al die publiciteit. Ik heb dat ook niet nodig. Dat is geen arrogantie. Ik bedoel dat in de zin dat ik er niet van afhankelijk ben.’’

Bent u wel eens wijzer geworden van de tips die de deelnemers elkaar geven?

,,Niet echt. Ik weet echt wel dat het prettig is om een tafeltje naast je bed te hebben of een zitje. Een goede Bed and Breakfast moet schoon zijn, het ontbijt moet prima zijn, verder een goed bed en de gasten moeten het gevoel hebben dat ze welkom zijn. Ik heb een aparte ontbijtkamer ingericht, Ik ontvang gasten met koffie of thee en appeltaart en nu het warm weer is heb ik in de tuin een speciaal zitje ingericht onder de magnolia. Heerlijk in de schaduw.’’

Lastige gasten soms?

,,Dat heb ik eerlijk gezegd nog niet mee meegemaakt. Een keer las ik een reactie dat het toilet te klein was. Maar dat kon ook met de omvang van de gast te maken hebben. Dat zijn niet mijn woorden, maar dat ze schreef ze zelf. Voor de rest heel veel positieve reacties.’’

Hoeveel uur bent u er per week mee bezig?

,,Dat hangt mede van de seizoenen af. In de zomer is het drukker dan in de winter. Ik denk aan een gemiddelde van vier, vijf uur per dag. Ik maak schoon, doe de bedden en verzorg een uitgebreid ontbijt met alle toeters en bellen. Van een eitje, verse broodjes tot een glaasje verse jus . Dat betekent soms vroeg op. Als ik een enkele keer wat langer wil blijven liggen, dan springt mijn man bij.’’

Wat doet hij nog meer in de B&B?

,,Hij vangt de gasten op die met de auto komen. Er is hier op het terrein een eigen parkeerkeergelegenheid. In de straat heeft niemand last van ons. Klachten hebben we dan ook nooit gehad.’’

Is AirBnB een concurrent?

,,Wij staan er niet op. We willen het zo houden zoals het nu is. Onze site is genoeg.’’

Doet u aan Apeldoorn-promotie?

,,Wij hebben hier de Recreatiekrant voor onze gasten en we proberen op vragen een zo goed mogelijk antwoord te geven. Buitenlanders zijn doorgaans heel goed geïnformeerd. Ze weten wat ze willen. Ook als het om een dagje Giethoorn gaat. Het Loo en Kröller-Müller zijn bekend. Nederlandse gasten wijzen we desgevraagd op CODA, Het Kroondomein en de Oranjerie. De meeste gasten vinden Apeldoorn heel verrassend. Er is veel ten goede veranderd sinds wij hier in 1970 zijn komen wonen.”

Welke restaurants beveelt u aan?

,,Dat hangt van de vraag af. In het luxe assortiment wijzen wij op Poppe, verder op Don Quichotte en Roma. Wij komen zelf graag bij Dyar, een Turks restaurant bij het Leienplein. Ook dat restaurant bevelen wij aan.’’

Bezoekt u zelf ook B&B’s?

,,Ja. In het buitenland. Ik ben niet zo’n reiziger. Maar we zijn in Ierland geweest en in Engeland. Uit de kunst. En een keer in Groningen. Daar kom ik vandaan. Dat was ook heel goed.’’

Welke prijzen hanteert u?

,,Het moet vind ik betaalbaar blijven. Op de etage zijn een douche en een toilet. De grootste kamer heeft een mooi zitje en een balkon met uitzicht op de tuin. Daarvoor vragen we 75 euro, inclusief ontbijt. De kleinere kamer met een wat eenvoudiger zitje kost 65 euro. Als ik soms bedragen zie van 100 euro of meer, dan vind ik dat wel heel veel. Dat zou ik niet willen vragen.’’

In alle bescheidenheid: u bent niet meer zo piep. Hoelang denkt u nog door te gaan?

,,Zolang ik mij gezond voel. Ik vind het nog heel leuk om te doen, maar het moet wel leuk blijven. Als ik voel dat het minder met me gaat, stop ik. Ik hoef het ook niet drukker te hebben. Het is goed zo.’’

ONDERWERPEN

Portretten Vrouwen in de horeca

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over vrouwen in de horeca

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?