24 uur gratis stallen onder station zo snel mogelijk werkelijkheid

Donderdag 16 november 2017

Door Daniel van Harmelen

Archief

Gratis stallen onder het Apeldoornse station. Wat de raad betreft moet dat zo snel mogelijk werkelijkheid worden. De kosten worden verdeeld onder verschillende betrokken partijen. Wanneer de plannen werkelijkheid worden, is nog onduidelijk. Nu nog moeten reizigers die hun fiets veilig kwijt willen betalen voor de eerste 24 uur stallen, als het aan de raad ligt is dat zo snel mogelijk verleden tijd.

De raad ging unaniem akkoord met het collegevoorstel: Gratis stallen moet ook ónder het station kunnen, niet alleen ernaast. Gratis stallen kost wel geld. De exploitatiekosten komen neer op zo’n 171.000 euro. Dat bedrag wordt verdeeld onder NS, gemeente Apeldoorn en provincie Gelderland, wat neerkomt op zo’n 57.000 euro voor de gemeente Apeldoorn per jaar. ProRail wil niet meebetalen aan de exploitatie van de stalling. De NS zal de ruimte onder het Apeldoornse station exploiteren.

Digitaliseren

Een digitaal systeem moet bijhouden hoe lang een fiets geparkeerd staat, hoeveel plekken er nog zijn en hoeveel de klant kwijt is aan de stalling. Daarnaast komt er, wat college en raad betreft, een Fiets Service Punt voor kleine reparaties. Wethouder Kruithof kreeg daarnaast een opdracht mee van de raad: Zorg voor goede plekken voor fietsen met manden, E-bikes en brede sturen.

Dat digitale systeem mag wel wat kosten. Die kosten komen neer op zo’n 2,5 tot 3 ton. ProRail is bereid om hier 50% van te betalen. Ook de provincie toont zich bereid om een ton in te leggen voor het nieuwe systeem, maar officieel moeten de Provinciale Staten nog een besluit nemen. Op 13 december moet de provinciale politiek hier een uitspraak over doen. De dekking van de kosten die gemeente Apeldoorn maakt voor de stalling en het digitale systeem moet in de begroting van 2019 gevonden worden.

Nog niet beklonken

Er gaat nog nagedacht worden over hoe de toegang eruit moet zien, met name de draaideur, en tot hoe laat de stalling open moet blijven. Dat moet nog uit overleggen tussen NS, ProRail en de gemeente Apeldoorn blijken.

Het plan moet officieel nog in een raadsvergadering afgehamerd worden. Verwacht wordt dat dat gaat gebeuren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!