Apeldoorn krijgt te weinig geld voor uitkeringen

Donderdag 27 oktober 2016

Door Daniel van Harmelen

Herman Talstra/In de Wandelgangen/RTV Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn krijgt ook dit jaar te weinig geld van het rijk om uitkeringen van te betalen. Volgens wethouder Kruithof ,,komt Apeldoorn er al jaren bekaaid af”. De groep uitkeringsgerechtigden groeit ondertussen nog steeds.

Vorig jaar bestond die situatie ook al. Om de bijstandsuitkeringen te betalen krijgt de gemeente geld van het rijk. In 2015 bestond het tekort uit 6 miljoen, waar de helft van gecompenseerd is door het rijk, een tekort van 3 miljoen bleef staan. Dit jaar is het tekort dat overblijft na compensatie door het rijk hoger, een verwachte 3,3 miljoen is al opgenomen in de begroting die vanavond besproken wordt. Als de gemeente dit jaar niet gecompenseerd wordt, dan komt het totale bedrag neer op 4,5 miljoen.

De gemeente Apeldoorn wil de tekorten oplossen met ondernemerschap en goede arbeidsmobiliteit, oftewel meer banen. Ook goede re-integratie moet de groep bijstandsgerechtigden, en daarmee de kosten, doen slinken. Maar wethouder Kruithof verzucht: ,,we moeten realistisch blijven. Voor nieuwe banen zijn we afhankelijk van de economie”.

Kruithof blijft in gesprek met het rijk over de tekorten, als onderdeel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Het verdeelmodel waar de gemeentes dat bepaalt hoeveel de gemeente krijgt, vindt Kruithof oneerlijk. ,,Al vanaf 2015 zitten wij met grote tekorten door dit nieuwe verdeelmodel.” De wethouder heeft zijn hoop nu gevestigd op het permanent worden van de regeling waarmee gemeentes de tekorten kunnen compenseren. Maar daar mag het niet bij blijven, vindt hij. ,,We doen er alles aan om mensen weer aan het werk te krijgen, die taak moeten wij zelf ook oppakken.”

De groep bijstandsgerechtigden heeft ook te maken met concurrentie van andere uitkeringsgerechtigden die aan een baan geholpen worden, zoals WW’ers. Zo is het moeilijk om mensen uit de bijstand te krijgen, terwijl de groep groeit. Ook het zo goed als afschaffen van de WaJong-regeling en de komst van de veelal op bijstand aangewezen statushouders zorgen voor een flinke groei.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?