Apeldoornse opdracht voor staatssecretaris Paul Blokhuis

Zondag 29 oktober 2017

Door Daniel van Harmelen

Staatssecretaris Paul Blokhuis krijgt een opdracht mee van het Apeldoornse ‘Brotherwood’. Twee beloftes moeten worden nagekomen, vindt Simon Boon van Brotherwood. Er moet een aanpak komen om verwarde mensen beter te helpen, en zorgverleners die een niveau 1-studie hebben gedaan moeten aan het bed om zorg te verlenen.

Volgens Boon waren dat de twee punten die Paul Blokhuis aan zou pakken in zijn periode als wethouder. Blokhuis schoof begin oktober aan bij Brotherwood, om te horen hoe Apeldoorners over hun zorg denken – en om te vertellen wat de gemeente ermee doet. Bij Brotherwood komen burgers, zorgverleners, gemeente en het maatschappelijk middenveld bijeen om te praten over de zorg. Ook raadsleden schuiven aan om te horen hoe de zorg in Apeldoorn beter kan. ,,Dat waren heel fijne gesprekken, waarbij Blokhuis ook een boekje open deed over wat binnen het college van B en W allemaal aan de gang was”, vertelt Simon Boon.

Zorgverleners die een niveau 1-studie erop hebben zitten, komen moeilijk aan het werk. Zorgorganisaties zouden wel willen volgens Boon, maar ,,de inspectie voor de gezondheidszorg zit er altijd tussen, en die zet er dikwijls een streep door”. Volgens Blokhuis destijds een punt om naar te kijken. Daarnaast groeien de problemen met verwarde mensen, die vaak sneller terug in de samenleving komen.

Boon vervolgt: ,,Hij is al sinds 2009 bij Brotherwood betrokken. We hebben begin oktober uitvoerig met hem kunnen praten. Bij de bijeenkomst stelde hij zich betrokken, pragmatisch en bescheiden op. Dat zijn goede kwaliteiten om te hebben als bestuurder”. Boon hoopt dat de staatssecretaris geworden ex-wethouder de punten die hij als wethouder op zou pakken, meeneemt naar Den Haag. ,,Hij heeft zelf gemerkt, ook bij onze bijeenkomsten, hoe de gemeentes soms worstelen met de budgetten van het rijk. Nu zit hij daar zelf. Ik verwacht wel wat van hem”.

Blokhuis is uitgenodigd om op 20 februari aan te schuiven bij de laatste bijeenkomst van Brotherwood. Boon hoopt dat Blokhuis langskomt. ,,Hij is ons niet vergeten, dat weet ik zeker”.

De eerstvolgende bijeenkomst van Brotherwood zal de vraag stellen: ‘Sluiten de regels en regeltjes nog wel aan bij de zorgvraag?’ De bijeenkomst staat gepland op 14 november. Meer informatie is hier te vinden.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!