Apeldoornse VVD presenteert wethouderskandidaat

Donderdag 29 maart 2018

Door Daniel van Harmelen

De grootste Apeldoornse partij VVD zoekt de wethouderskandidaat buiten de gemeenteraad. ,,Jeroen Joon combineert kwaliteit en betrokkenheid met ervaring,” zegt de VVD. Het gebeurt zelden in Apeldoorn dat een fractie de wethouder niet uit de eigen gelederen haalt, maar van buitenaf laat komen.

Jeroen Joon is eerder wethouder geweest in Cuijk en Grave. “Hij is altijd een goede vriend van onze afdeling geweest en is zeer bekend bij de VVD Regio Oost. We zijn blij dat hij Apeldoorn zo in zijn hart heeft gesloten”, aldus fractievoorzitter Jenny Elbertsen.

Joon is vanaf 2006 politiek actief voor de VVD: als raadslid, fractie- en commissievoorzitter en afdelingsvoorzitter. Naast zijn politieke werkzaamheden, heeft hij ook diverse senior managementfuncties bij verschillende type bedrijven vervuld. “Wij kunnen, naast zijn sociale betrokkenheid, zowel zijn initiatiefrijke als bedrijfsmatige aanpak in Apeldoorn goed gebruiken”, aldus Jenny Elbertsen.

Jeroen Joon is nu nog wethouder in de gemeente Grave. Daar leed de VVD verlies, van twee zetels naar één. In Apeldoorn groeide de VVD juist met één zetel, van 5 naar 6.

Formatie

De formatie gaat gestaag door, meldt informateur Jenny Elbertsen. Een coalitie van VVD, Lokaal Apeldoorn, D66, CDA en GroenLinks gaat verder onderzocht worden. Volgens Elbertsen is een brede coalitie nodig om een goede balans te houden tussen coalitie en oppositie.

De genoemde partijen hebben er in ieder geval vertrouwen in, zeggen zij. Over mogelijke posten willen de fractievoorzitters nog niks kwijt.

Wethouders

Over de mogelijke wethouders willen de fractievoorzitters wél het een en ander kwijt. Mark Sandmann (D66), Detlev Cziesso (GroenLinks) en Nathan Stukker (CDA) blijven hoogstwaarschijnlijk wethouder. Nieuwe gezichten zijn wethouderskandidaten Wim Willems (Lokaal Apeldoorn) en Jeroen Joon voor de VVD.

De informatiefase is inmiddels voorbij, meldt informateur Elbertsen. De vijf partijen gaan nu in gesprek om tot een coalitieakkoord te komen. Dat akkoord wordt ‘op hoofdlijnen’ geschreven, met de nadruk op de mogelijkheid om discussie te voeren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

VVD

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!