Ben Bloem geïnstalleerd als wethouder

Donderdag 9 november 2017

Door Daniel van Harmelen

Ben Bloem is aangesteld als wethouder. De raad is akkoord met de benoeming. Bloem zal aanblijven tot de verkiezingen in maart 2018 en vervangt Paul Blokhuis, die nu plaats heeft genomen in het kabinet als staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Praktisch gezien betekent dit dat Bloem zo’n vijf maanden wethouder zal zijn. Of Bloem de korte carrière als wethouder gevolg gaat geven ná de verkiezingen wil hij nog niet zeggen. ,,We zullen de verkiezingen afwachten en zien of de ChristenUnie dan weer een wethouder mag leveren”. Zijn raadszetel moet hij opgeven en gaat naar Jarin van der Zande, die donderdagavond eveneens ingezworen is.

Ben Bloem zegt af te zien van de wachtgeldregeling. Hij kan na vijf maanden werken als wethouder aanspraak maken op wachtgeld, maar zegt daarvan af te willen zien. Juridisch is die uitspraak niet houdbaar, maar ChristenUnie-fractievoorzitter Roelof Veen spreekt van ,,politiek vertrouwen”. Bloem zelf zegt erover ,,ik ben niet van plan om na vijf maanden werken twee jaar achterover te leunen, daarnaast heb ik een terugkeergarantie bij mijn werkgever”.

Vragen uit oppositie

De VVD vraagt zich af het wel nut heeft om iemand voor vijf maanden in te lijven bij het college van B en W. Het zou te kort dag zijn om iemand in te werken. Lokaal Apeldoorn zegt niet ervan overtuigd te zijn dat Ben Bloem afziet van de wachtgeldregeling. ,,Dat stond niet in de aanbiedingsbrief”, aldus Wim Willems van Lokaal Apeldoorn, maar Henk van den Berge van de SGP corrigeerde hem direct: ,,Dat is vandaag nog bij het presidium zwart op wit medegedeeld”.

Benoeming nodig 

Het college bij monde van Mark Sandmann zegt dat de benoeming van Bloem wél nodig is. ,,Met een man minder in het team vallen de ‘representatieve’ taken als eerste weg, en daarna de lobby naar Den Haag. We hebben het wel eerder gered met vier man. Het is een geval ‘enerzijds anderzijds’, dus”.

Bloem is met 30 stemmen voor, acht tegenstemmen en een blanco stem door de gemeenteraad gekozen.

Het is niet de enige benoeming die Bloem op zijn naam mag schrijven: Zijn leden kozen hem woensdag als lijsttrekker voor de verkiezingen. Staatssecretaris Paul Blokhuis zelf was aanwezig om te aanschouwen wie zijn vorige baan overneemt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!