Berends wacht nog even met ‘psycholance’

Vrijdag 24 november 2017

Door Daniel van Harmelen

Burgemeester Berends wil wel beginnen met een pilot voor een ‘psycholance’, een ambulance dat toegespitst is op psychiatrische problemen, maar houdt de boot nog even af. Voordat hij zijn gemeente voor de pilot aanmeldt wacht hij liever een aantal rapporten af.

Berends erkent de noodzaak van een betere aanpak. ,, De politie laat geen verwarde personen op straat achter. In het geval dat een persoon verward is, maar geen strafbaar feit heeft gepleegd, kan het zijn dat de politie toch deze persoon mee neemt naar het politiebureau. Hij of zij komt dan in een politiecel terecht. Er is op dit moment geen beter alternatief en daarom is het voor nu de beste oplossing, maar ideaal is het niet”, staat in de brief.

Begin november zegde Berends toe om in de veiligheidsbrief in kaart te brengen hoe kansrijk een psycholance in Apeldoorn is. Volgens de brief is nog niet voldoende in beeld wat de beste optie is om verwarde mensen te vervoeren. Zo lopen er momenteel twee pilots, één in Gelderland Zuid en één in Gelderland-Midden. ,,De laatste werkt met de GGZ vervoersdienst en lijkt vooralsnog het best passen op de situatie en wensen van Noord en Oost Gelderland”, staat in de brief. De resultaten van beide pilots moeten nog bekend worden.

Begin 2018 moet meer duidelijk zijn over de kansen van een psycholance. Dan moet er landelijk, regionaal en lokaal in kaart zijn gebracht welk vervoer van ‘verwarde mensen’ de beste optie is. Op de site van ZonMw, dat investeert in onderzoek naar onder andere de psycholance, valt te lezen dat de gemeente Apeldoorn nog tot half januari heeft om zich aan te melden voor een pilot.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!