Apeldoorn onder financieel toezicht uit

Donderdag 15 december 2016

Door Daniel van Harmelen

De gemeente Apeldoorn is onder het financieel toezicht uit. Daarmee komt een eind aan 5 jaar toezicht door de provincie Gelderland. De provincie heeft er vertrouwen in dat Apeldoorn het herstel zelfstandig doorzet.

Vijf jaar geleden ging het in Apeldoorn mis tijdens wat we nu ‘de grondaffaire’ noemen. De aankoop van grote stukken grond bleek een economische ramp voor de gemeente Apeldoorn, die miljoenen moest afboeken. ,,Er is nog wel werk aan de winkel,” waarschuwt wethouder financiën Detlev Cziesso. ,,We willen genoeg vet op de botten hebben om bijvoorbeeld tegenvallers in het sociaal domein op te kunnen vangen.”

Het vullen van het financiële gat dat de grondaffaire sloeg deed pijn, maar was wel noodzakelijk, benadrukt Cziesso. Het ambtenarenapparaat leverde 15% aan personeel in, subsidies zijn gekrompen of verdwenen en de hand ging op de knip. Door het toezicht nu vervroegd in te trekken spreekt de provincie het vertrouwen uit dat Apeldoorn de ingeslagen weg doorzet.

Ook voelt Cziesso zich gesteund door de provincie met een mega-investering van 17 miljoen euro voor de Apeldoornse wegen die door de provincie gedaan is.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?