Burgemeester haalt uit naar Comité Passend AZC

Donderdag 5 januari 2017

Door Daniel van Harmelen

Herman Talstra

In de nieuwjaarstoespraak van donderdagmiddag 5 januari haalt Burgemeester Berends fel uit naar comité Passend AZC. Die groep, die eerst ‘AZC NEE’ heette, pleit voor een kleiner asielzoekerscentrum op de GGNET-locatie aan de Deventerstraat.

,,Er is niks mis mee om ergens op tegen te zijn. Maar met het herhaaldelijk rondstrooien van onwaarheden en steeds opnieuw in twijfel trekken van de integriteit van bestuurders en ambtenaren overtreedt het Comité de grenzen van het betamelijke.” Met die woorden reageert de burgervader op het comité dat al lange tijd kritiek uit op het beleid van de gemeente en Berends zelf. Dat raakt hem persoonlijk, vertelde hij op de jaarlijkse borrel. ,,Ik moet echt tegen een stootje kunnen, maar ik laat mij niet alles zeggen,” voegt hij toe.

,,Achterbaks,” noemt Albert Goedhart, voorzitter van het Comité Passend AZC, de uitspraken van de burgemeester. ,,Ik wil best op basis van argumenten met de burgemeester in gesprek, maar om dit tijdens een nieuwjaarstoespraak te doen is ondermaats.” Dat er draagvlak zou zijn voor een AZC, zoals Berends meerdere malen herhaalde, kan hij zich niet voorstellen. Goedhart heeft zelf een petitie met 1900 handtekeningen die volgens hem voor ,,95% uit de directe buurt komen”.

Het Comité Passend AZC liet vooral van zich horen in september 2016 toen het comité met een open brief felle kritiek uitte op de gang van zaken rondom de komst van een asielzoekerscentrum in ‘zijn’ buurt. In de brief staan inderdaad veel feitelijke onjuistheden. Toch hield burgemeester Berends zich toen in.

Een petitie van het comité voor een kleine AZC en een verspreiding van asielzoekers over Apeldoorn kon niet rekenen op steun van de burgemeester, vooral omdat de twee nevenlocaties ‘ongeschikt’ verklaard werden door het COA. Volgens Berends en het COA is spreiding daarom niet mogelijk. Of dit leidt tot een uiterlijke groei van de locatie GGNET tot 850 mensen, zoals het comité vreest, is nog onduidelijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!