ChristenUnie verbaast zich over uitspraak over PVV, DENK en FVD

Donderdag 24 mei 2018

Door Daniel van Harmelen

De ChristenUnie in Apeldoorn verbaast zich over een zin in de donderdag 24 mei besproken Veiligheidsbrief. Volgens de brief polariseren migrantenjongeren onder andere door politieke partijen als DENK, PVV en Forum voor Democratie.

De brief constateert dat ,,vooral migrantenjongeren polariseren”, omdat zij zich klem voelen tussen twee culturen en niet erkend voelen door de Nederlandse samenleving. ,,Polarisatie is, net als discriminatie, een langer bekend fenomeen maar dat wordt nu versterkt door politieke partijen als bijvoorbeeld DENK, de PVV en Forum voor Democratie. Dit met alle gevolgen van dien zoals segregatie, exclusie, gewelddadige confrontaties en radicalisering”, vervolgt de brief.

,,Ik heb wel bepaalde ideeën bij die partijen, maar dit is niet netjes”, vindt ChristenUnie-raadslid Jarin van der Zande. ,,Dit document moet neutraal zijn.” Henk van den Berge van de SGP wil vooral weten waarom juist migrantenjongeren polariseren volgens de brief. ,,Dit is verontrustend.” VVD’er Tim Kamphuis zegt het gelezen te hebben ,,met kromme tenen, en door dit te zeggen werk je juist aan polarisatie”. Ook de Partij voor de Dieren vindt het een rare passage in het stuk.

Burgemeester Berends zegt over de uitspraken in de veiligheidsbrief dat ,,de strekking klopt, hoewel de bewoording wellicht anders had gemogen. Maar het zijn geen partijen die uitblinken in nuance.”

SP’er Sunita Biharie kijkt er anders naar. Volgens Biharie maken migrantenjongeren de stap naar de politie en de gemeente minder snel dan hun jongeren zonder migratie-achtergrond. Zij pleit ervoor dat een brief van Amnesty International en Control-Alt-Delete meegenomen wordt in het Integraal Veiligheidsplan dat in juli vastgesteld wordt. Volgens Van der Zande is het zaak dat Control-Alt-Delete zelf naar de gemeenteraad komt om in gesprek te gaan met de raad, om ook hun kant van het verhaal te horen.

Op het pleidooi van de SP geeft burgemeester Berends aan dat Control-Alt-Delete en Amnesty International binnenkort een ambtelijk overleg hebben met de gemeente Apeldoorn.

Gewerkt aan depolariseren

Apeldoorn heeft een lokaal netwerk van professionals en vrijwilligers die polarisatie en radicalisering oppikken. Daarnaast biedt Apeldoorn trainingen aan onder andere scholen. Ook de arrestatie van een Apeldoornse uitreizigster die in de Turkse regio Sanliurfa gespot werd staat in de veiligheidsbrief. Benadrukt wordt dat zij tot nu toe de enige is.

Veiliger

Over het algeheel genomen is het aantal incidenten in Apeldoorn gedaald. Een aantal problemen blijft spelen, waaronder het gebruik van vakantiehuisjes als permanente bewoning en voor criminaliteit, loverboys en mensenhandel.

Bijzonder detail is dat tijdens 3FM Serious Request in totaal 28 mensen aangehouden zijn en 12 gebiedsontzeggingen uitgereikt werden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!