College wil studietoeslag verhogen

Vrijdag 22 juni 2018

Door Daniel van Harmelen

De gemeentelijke studietoeslag voor jongeren met een beperking gaat wat het college van B en W betreft omhoog. Dat staat in antwoorden op vragen van de ChristenUnie. Die partij wilde weten waarom Apeldoorn een relatief lage studietoeslag kent.

Nu is de studietoeslag maximaal 83 euro per maand. Dat zou volgens een onderzoek van de Landelijke Studievakbond (LSVB) en vakbond CNV omhoog moeten naar 25% van het minimumloon, wat neerkomt op 282 euro per maand. ,,Sinds de gemeente de hoogte van de toeslag bepaalt in 2015, is de toeslag in bijna alle gemeenten veel te laag. De bonden vinden dat de toeslag terug moet komen op het oude niveau van 25% van het minimumjeugdloon,” aldus de LSVB.

Verhoogd, maar hoeveel?

Het college wil nog niet zeggen of ze het bedrag van de LSVB vanaf nu aanhouden, maar zegt wel aan een verhoging te werken. ,,Wij hadden tot op heden geen signalen van de doelgroep dat het bedrag te laag was. In het kader van de publiciteitscampagne van de LSVB is één algemene reactie doorgestuurd, maar er is geen specifieke info gegeven waarom de toeslag van 1000 euro (per jaar, red.) onvoldoende zou zijn,” aldus het college.

,,Voor studenten met een beperking is het lastig of zelfs onmogelijk om een bijbaantje naast de studie te hebben,” benadrukken zowel het Apeldoornse college van B en W als de LSVB en de CNV. Daarom is een steuntje in de rug van de gemeente nodig in de vorm van een toeslag.

Het college belooft in 2018 met een voorstel voor de verhoging van de studietoeslag te komen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!