Complete Apeldoornse raadsnotulen 1916-1985 nu online raadpleegbaar

Donderdag 10 maart 2016

Door Redactie

In CODA Archief wordt de omvangrijke gemeentelijke administratie bewaard en de belangrijkste stukken daarin zijn de raadsnotulen. Deze werden tot 1916 met de hand geschreven, maar zijn vanaf dat jaar door de gemeente gedrukt en in stevige dikke banden gebundeld. Alle banden uit de periode 1916-1985 zijn onlangs gescand en samen met de ingekomen stukken en indexen door CODA gedigitaliseerd. Hiermee zijn de raadsnotulen nu ook online doorzoekbaar, wat het zoeken naar plannen en besluitvorming uit die periode aanzienlijk vereenvoudigt.

De digitale opening van deze raadsnotulen had donderdagmiddag 3 maart plaats in CODA. Met de woorden ,,De notulen zijn vastgelegd en op een nieuwe manier ontsloten”, die overigens vergezeld gingen van een weloverwogen klap met de voorzittershamer van de Raad, opende burgemeester John Berends van de gemeente Apeldoorn deze ‘ruggengraat van het archief’.

CODA directeur Carin Reinders refereerde aan de nauwe band tussen CODA Archief en de gemeente Apeldoorn: ,,CODA Archief is als het ware de etalage van de gemeente omdat hier het collectieve geheugen ligt. Om ervoor te zorgen dat vele generaties ná ons zich een beeld kunnen vormen van Apeldoorn bewaart CODA Archief naast deze gemeentelijke administratie ook tal van andere archieven.”

Het zoeken naar bepaalde kwesties waarvan bijvoorbeeld de

datum niet exact bekend is, is hiermee een stuk makkelijker geworden omdat eenvoudig op zoekterm(en) gezocht kan worden. Zo is in deze gedigitaliseerde raadsnotulen een schat aan informatie over allerlei personen, plekken en gebeurtenissen terug te vinden: Van de wethouder die er in 1961 niet zeker van is “…of door uitbreiding van de sportaccommodatie het nozem- en brozemdom (zoals de bromfietsnozems heten tegenwoordig) gereduceerd kan worden” tot een raadslid die in 1920 wijst op “…de eigenaardige manier waarop de Hoofden der scholen onderzoek doen naar de behoefte aan pantoffels bij de leerlingen…”.

Iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Apeldoorn kan deze rijke bron eenvoudig online raadplegen via www.coda-apeldoorn.nl/raadsnotulen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!