Cultuurhuizen mogelijk in de verkoop

Vrijdag 16 december 2016

Door Daniel van Harmelen

De grote cultuurhuizen Gigant, Markant, Coda en Orpheus kunnen de gebouwen die zij nu van ACCRES huren wellicht kopen. Wethouder Detlev Cziesso doet graag onderzoek naar die mogelijkheid.

Doel van dat onderzoek is een manier vinden om de kosten van de gebouwen te drukken. De situatie die nu bestaat, roept nogal eens vraagtekens op. De helft van de subsidies die de organisaties nu krijgen, wordt in de vorm van huur betaald aan ACCRES, die een groot deel weer richting gemeente laat vloeien. De gemeente betaalt op die manier een aanzienlijke hoeveelheid geld voor ‘stenen’ in plaats van cultuur, waar de gelden eigenlijk voor bedoeld zijn.

Wethouder Cziesso hamert er wel op dat hij absoluut niet gaat afboeken op de panden. ,,We zijn nét onder het financiële toezicht uit (op dezelfde avond bekendgemaakt, red.), dan moeten we niet nu zulke bedragen afboeken.” De cultuurhuizen die de gebouwen nu huren zullen dus de volledige marktwaarde moeten betalen. Voordat het zover is gaat de wethouder eerst met de cultuurhuizen om tafel om dit te bespreken.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?