Het Debat: Ondernemersfonds (video)

Zaterdag 15 maart 2014

Door Redactie

Donderdagavond 13 maart vond het Apeldoorn Direct Debat plaats in het ACEC. Frank Serlier (sleutelpartij), Johan Kruithof (PvdA) en Nathan Stukker (CDA) gingen onder leiding van Gerrit Steenbergen in debat over de stelling omtrent het ondernemersfonds. In de bovenstaande video kun je een samenvatting van het eerste debat terugzien.

Apeldoorn Direct presenteerde de afgelopen vier weken elke week een stelling waarop de politieke partijen konden reageren. De stellingen zijn geschreven door Martijn van Duivenboden

Het ondernemersfonds 
Ondernemers zijn verantwoordelijk voor hun eigen reputatie. Wie denkt dat die verantwoordelijkheid bij de gemeente ligt, zal er gauw achter komen dat hij achter de feiten aanloopt. Dus ondernemers vegen hun eigen oprit en onderhouden hun eigen pand, maar zodra het gaat over de veiligheid, de sfeer en toegankelijkheid van hun bedrijfsomgeving wordt het moeilijk. Samen de portemonnee trekken om een mooi evenement te organiseren of het bedrijventerrein te beveiligen wil maar niet lukken. En daarom komt de Bedrijven Kring Apeldoorn (BKA) met het lovenswaardige initiatief om een ondernemersfonds op te richten. Het is de bedoeling dat er via de OZB geld wordt opgehaald bij niet-huiseigenaren om zo voldoende vermogen te hebben om samenwerking mogelijk te maken. Als ondernemers zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen reputatie, dan is dit een geweldig idee! Maar is dat nou wel zo?

Het geld voor het ondernemersfonds wordt geïnd door de gemeente. Het fonds wil echter onafhankelijk blijven en daarmee lijkt de invloed van het gemeentebestuur op de besteding van de middelen uitgespeeld. De gemeente is als vastgoedeigenaar één van de grootste financiers en kan deze extra belasting zelf niet dragen. De kosten doorberekenen aan de huurder zal uiteindelijk gevoeld gaan worden bij de burger. Wordt daarmee het beoogde effect van het fonds overal zichtbaar? De snackbar op de hoek lijkt er weinig aan te hebben. En ook in de Apeldoornse dorpen waar nu al veel evenementen met succes in gezamenlijkheid worden georganiseerd wil men geen extra belastingmaatregel. Daarom stellen we deze week:

Apeldoorn zit niet te wachten op een ondernemersfonds, ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun reputatie

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?