Directe verbinding Apeldoorn-Arnhem spoorloos?

Zondag 24 februari 2013

Door Redactie

Randy Gasper

Het onderzoek in opdracht van de provincie naar een spoorverbinding tussen Apeldoorn en Arnhem is voltooid, zo maakte de provincie vorige week bekend. De uitkomst van de verkenningen is, dat een OV-verbinding over het bestaande spoor te complex en tijdrovend is om op korte termijn op te kunnen pakken. Daarnaast leveren oplossingen over het bestaande spoor ook te weinig reizigers en tijdwinst op.

Met de drie varianten via Zutphen en de Emperboog kunnen te weinig tijdwinst en reizigers worden gehaald. De variant via de Koningslijn waar nu de VSM rijdt, is duur en gaat ten koste van de museumlijn. Bovendien maakt de aandacht voor snelheidsverschillen, beveiligingssystemen, spoorwegovergangen deze variant bijzonder complex en op korte termijn niet realiseerbaar.

Ondanks deze uitkomsten zijn de gedeputeerde Conny Bieze en bestuurders uit de regio het er over eens dat er een snelle directe OV-verbinding moet komen tussen Apeldoorn en Arnhem, die de economische kernen in de Stadsregio en de Stedendriehoek met elkaar verbindt. Dit is het resultaat van het overleg dat zij hadden over de verbetering van het openbaar vervoer tussen Arnhem en Apeldoorn.

De provincie gaat samen met Arnhem, Apeldoorn, Stedendriehoek en Stadsregio de best practices in binnen- en buitenland in kaart brengen voor een innovatieve, hoogwaardige en duurzame vorm van openbaar vervoer. Dit moet aansluiten op de EMT-doelstellingen (Energie Milieu en Technologie) van de regio. Daarnaast wordt specifiek aandacht besteed aan het verlagen van de in- en uitrijtijden aan de noordzijde van Arnhem en de zuidzijde van Apeldoorn, een route langs een deel van de A50, Wi-Fi en andere voorzieningen voor het nieuwe werken en schone en duurzame energievoorziening.
Het advies wordt nog voor de zomer uitgebracht.

Gedeputeerde Conny Bieze: ‘Arnhem en Apeldoorn hebben behoefte aan een snelle, directe OV-verbinding tussen de scholen en bedrijven in de Stadsregio en de Stedendriehoek. Dat is meer dan een verbetering van de bestaande buslijn. Er is een kwaliteitssprong nodig die niet kan worden gerealiseerd op de bestaande spoorlijnen. We moeten over de schaduw van de oude sporen heenstappen en teruggaan naar het achterliggende doel: een verbeterde OV-lijn tussen Apeldoorn en Arnhem. Een snelbus die kan doorrijden waar auto’s stilstaan, waarmee je snel en comfortabel op je werk komt en die studenten uit Apeldoorn in een half uur naar de HAN in Arnhem brengt.’

De bestuurders geven de voorkeur aan de realisatie van een snelle, slimme en schone OV-verbinding buiten de bestaande sporen en hebben er vertrouwen in dat deze nieuwe koers een duurzaam resultaat oplevert. Alleen als dat niet het geval is, zal opnieuw naar de spoorverbinding worden gekeken.

Het CDA is benieuwd naar de argumentatie achter het stopzetten van het onderzoek naar de mogelijke spoorverbindingen en heeft schriftelijke vragen ingediend.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!