Stelling: duurzaamheid is alles of niets

Vrijdag 7 september 2012

Door Randy Gasper

Randy Gasper

Net toen hij dacht iets goed te willen doen richting de toekomst en het milieu – of in elk geval beter – raakte een kalverhouderij uit Uddel verstrikt in een oeverloze discussie over duurzaamheid.

Een kalverhouder uit Uddel – gemeente Apeldoorn – bedacht zich met het oog op de toekomst te gaan richten op een kalverhouderij met een duurzaam karakter. Om dat doel te bereiken besloot hij dat hij het dak van zijn stal vol wilde laten leggen met zonnepanelen.

Het aanleggen van een dak vol zonnepanelen op zijn stal wordt geschat op zo’n 1,5 miljoen euro. Deze investering kan de boer niet in zijn eentje dragen en daarom wenst hij gebruik te maken van een subsidieregeling bij de provincie die dergelijke plannen rondom zonnepanelen financieel ondersteunt.

De Partij voor de Dieren vindt het geven van subsidie onzin. Zij vindt dat alleen zonnepanelen geen reden genoeg is om een kalverhouderij ineens duurzaam te noemen. Ze wijzen met de vinger naar de grote megastallen waarin de dieren – al dan niet onder zonnepanelen – nog altijd hun leven moeten lijden. Tevens vinden ze duurzaamheid een rare combinatie bij een stal die kalfjes scheidt van hun moeder, varkens die in een te kleine leefruimte leven of kippen waarvan de snaveltjes worden afgeknipt.

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, gaat de subsidie dus niet door. Zij zien liever het geld geïnvesteerd worden in efficiënte duurzame energieprojecten die óók nog eens diervriendelijk zijn.

De stelling die wij daarom bij u neer willen leggen is deze: “Duurzaamheid is alles of niets!”
En wie geeft u in deze gelijk?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!