Een nieuwe visie op kunst en cultuur in Apeldoorn

Dinsdag 26 april 2016

Door PvdA Apeldoorn

Dit jaar dient de gemeenteraad van Apeldoorn voor de periode 2017-2020 een nieuwe Cultuurnota vast te stellen. Hierin zal de raad haar ambities voor de komende vier jaar vastleggen. ‘Landelijk heeft een gure wind gewaaid’, aldus PvdA-minister Jet Bussemaker, lokaal heeft het de afgelopen jaren echter ook behoorlijk gestormd. Landelijk is de wind weer gaan liggen, lokaal moet dat nog gaan gebeuren. Het is nu dan ook tijd om vooruit te kijken, tijd om een visie neer te zetten. Een visie die rekening houdt met de dynamiek in onze samenleving, met voortdurende wijzigende voorkeuren van onze inwoners.

Intrinsieke waarde
De PvdA vindt kunst en cultuur van grote waarde. Zij inspireert, verbindt en zet aan tot nadenken. Zij zorgt voor ontspanning, maar haalt ook talenten naar boven, prikkelt de creativiteit. En creativiteit is in deze dynamische samenleving onmisbaar. Kunst en cultuur hebben een intrinsieke waarde; kunst- en cultuuruitingen laten ons schoonheid ervaren.

Economische waarde
Wat wij niet mogen vergeten is dat de aanwezigheid van kunst en cultuur een belangrijke bijdrage levert aan de economie. De aanwezigheid van een gevarieerd cultuuraanbod is een criterium voor bedrijven, maatschappelijke organisaties en mensen om zich ergens te vestigen.

Kwaliteit en toegankelijkheid
Naast gevarieerdheid in het kunst- en cultuuraanbod dient dit te voldoen aan het criterium van kwaliteit én van toegankelijkheid. Nu valt over smaak niet te twisten. Dus dit kan ook nooit een criterium zijn. Het enig criterium is dat er zoveel mogelijk voor iedereen wat wils moet zijn. Kunst en cultuur mag dus ook niet iets van de elite zijn, maar voor alle bevolkingsgroepen. Zij moet toegankelijk zijn voor iedereen.

Cultuureducatie
Van groot belang is ook de cultuureducatie. Zoals wij op school moeten leren lezen, schrijven en rekenen, zo moeten wij ook onze kinderen de mogelijkheid bieden te ervaren wat er zoal op het terrein van kunst en cultuur bestaat. Aansluiten bij de leefwereld van jongeren is hiermee niet in strijd.

Professionele en amateuristische kunstbeoefening
Wij genieten van ons professionele kunstaanbod, tegelijkertijd fungeert deze als voorbeeld voor de amateuristische kunstbeoefening. Zij zijn dus onafscheidelijk en gelijkwaardig en verdienen beide onze aandacht.

Rol van overheid
De overheid heeft hier een faciliterende rol te vervullen. Zo dient de overheid – met gerichte steun – een breed en voor iedereen toegankelijk aanbod aan musea, film en podiumkunsten te stimuleren. Van de zijde van het gesubsidieerde kunst- en cultuuraanbod mogen wij verwachten dat zij de samenwerking onderling zoeken en verbindingen met andere terreinen van de samenleving leggen, zoals in het bestuursakkoord van deze coalitie is vastgelegd.

De PvdA fractie kijkt uit naar de nieuwe cultuurnota.

Chris Schouten
Raadslid PvdA Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Muziek Theater

1 REACTIE

Roelof Rump

Roelof Rump 27 april 2016 om 21:11 uur

Kijk, dit vind ik nou een politieke partij die de burger serieus neemt, vooraf aangeven wat men van plan is. Burgers worden dan niet geconfronteerd met besluiten acheraf, waarin men geen mening vooraf kan geven.

ReagerenLet op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!