Een zonnepark bouwen in Apeldoorn kost vanaf nu een schijntje

Vrijdag 15 september 2017

Door Daniel van Harmelen

Pixabay, Creative Commons

Wethouder Detlev Cziesso (GroenLinks) kan een succesje noteren: de bouwleges voor zonneparken zijn vanaf nu aanzienlijk lager. Dat werkt nu al voordelig voor het plan om een zonnepark langs de A50 in de wijk Zuidbroek te realiseren, maar de bedoeling is dat het ook in de toekomst goedkoper wordt om zonneparken te realiseren. De gemeenteraad ging donderdagavond 14 september akkoord met het voorstel.

De besparing komt, in het geval van het zonnepark in Zuidbroek, neer op zo’n 1,6 ton. Het originele bedrag van 1,7 ton wordt verlaagd naar 10.000 euro. Volgens de enthousiaste wethouder Cziesso betekent dat niet dat gemeente Apeldoorn nu kind van de rekening wordt. ,,De gemeente mag geen winst maken op leges, maar dat zouden we wel doen als we 1,7 ton zouden vragen voor dit project.”

De leges worden berekend als percentage van de totale bouwsom. Dat kwam bij het zonnepark dus uit op 1,7 ton. De  werkelijke kosten die de gemeente maakt voor het bouwen van een zonnepark zijn vele malen lager, volgens Cziesso, omdat ,,het nu eenmaal niet veel geld kost voor de gemeente Apeldoorn om te berekenen hoe een serie zonnepanelen schuin in een veld gezet wordt”.

Feitelijk betekent de 1,6 ton korting dat projectontwikkelaars die willen bouwen geen korting krijgen op hun leges, aldus Cziesso. Die korting zou, op de grote bedragen die andere projectontwikkelaars betalen, toch al meevallen. Het bedrag van 10.000 euro is overigens een maximaal tarief, ontwikkelaars van zonneparken kunnen er dus onder blijven.

Apeldoorns Energiebedrijf DeA reageert al enthousiast. ,,Dit maakt een hoop mogelijk”, laat een woordvoerster weten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!