Extra geld Rijk voor huishoudelijke hulp in 2015-2016

Vrijdag 28 november 2014

Door Redactie

© Medea Huisman

Apeldoorn heeft geld gekregen van het Rijk ter verzachting van de bezuiniging op het budget voor huishoudelijke hulp. Dit betekent dat in 2015 en 2016 alle mensen die hun indicatie voor huishoudelijke hulp verliezen in aanmerking kunnen komen voor een tegemoetkoming en dat er meer uren hulp beschikbaar zijn. Hoe het voor cliënten precies uitpakt, is afhankelijk van hun persoonlijke situatie en hun inkomen.

Wethouder Paul Blokhuis: “Wij hebben het kabinet om extra geld gevraagd voor huishoudelijke hulp in 2015 en 2016 en dat hebben we gekregen. Ik ben ontzettend blij dat we in ieder geval de eerste twee jaar meer huishoudelijke hulp kunnen blijven bieden aan meer cliënten. Dat is ook fijn voor de mensen die werken in deze sector. Door goede samenwerking met de huidige aanbieders van huishoudelijke hulp, is dit tot stand gekomen.”

Meer mensen, meer uren
Afgelopen week is duidelijk geworden dat Apeldoorn voor 2015 en 2016 meer kan bieden dan eerder gedacht. In 2015 kan men een tegemoetkoming krijgen voor 8 uur schoonmaakhulp per vier weken en in 2016 voor 6 uur per vier weken. Cliënten met een laag inkomen betalen daarvoor 20 euro, cliënten met een hoger inkomen in 2015 68 euro en in 2016 81 euro. Vanaf 2017 blijft dan de tegemoetkoming bestaan voor mensen met een laag inkomen waarbij het gaat om 5 uur schoonmaakhulp per 4 weken waarvoor de cliënt 20 euro betaalt. Overigens blijft de huishoudelijk hulp bestaan voor zeer kwetsbare cliënten die meer dan alleen huishoudelijke hulp nodig hebben.

Veranderingen in de huishoudelijke hulp
Een paar weken geleden ontvingen alle inwoners van Apeldoorn die huishoudelijke hulp krijgen een brief van de gemeente over de veranderingen. 2015 is een overgangsjaar. Dat betekent dat mensen zolang hun indicatie doorloopt, de huishoudelijke hulp houden, maar uiterlijk tot eind 2015. Twee maanden voor het aflopen van de indicatie kan een afspraak worden gemaakt om te bespreken wat de individuele situatie wordt. In algemene zin geldt dat mensen die meer dan alleen huishoudelijke hulp nodig hebben en het meest kwetsbaar zijn, de hulp behouden. Daarnaast is er voor mensen met een laag inkomen een tegemoetkoming in de kosten. Dit geldt voor ongeveer driekwart van de

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!