Focus op 3: D66

Zaterdag 17 maart 2018

Door Roelof Rump

Luz Maria Camacho is nummer 5 op de lijst. Nummer 3 is ziek, D66 heeft er voor gekozen om de eerstvolgende vrouw na nummer drie (Paula Donswijk) te laten interviewen. Luz Maria is in Colombia geboren en woont al 27 jaar in Apeldoorn.

Wat is uw opleiding?
,,Ik ben opgeleid voor socioloog maar door omstandigheden niet kunnen afronden.”

Wat voor werk doet u?
,,Ik werk als ZZP’er in de thuiszorg. Ik verricht huishoudelijk werk en indien noodzakelijk bied ik ondersteuning.”

Sinds wanneer bent u politiek actief?
,,Door mijn Colombiaanse roots ben ik altijd geïnteresseerd in maatschappelijke kwesties. Door mijn studie kwam ik tot de conclusie dat verandering in de samenleving los van de politiek niet kon worden waargemaakt. Ik ben politiek actief geworden in 2013.”

Wat was het kantelpunt dat u besloot politiek actief te worden?
,,Naar aanleiding van een cursus die ik volgde over Hanne Arent. Ik heb geleerd dat totalitaire systemen hun kans grijpen wanneer individuen de verantwoordelijkheid niet nemen of een laconieke houding aannemen in maatschappelijke kwesties. Wetende dat minder dan twee procent van de bevolking lid is van een politieke partij was voor mij voldoende reden om politiek actief te worden.”

Hoeveel uren per week denkt u aan het politieke werk te besteden.
,,Ik kom uit een andere branche dus zal het mij tijd kosten om erin te komen. Ik wil mijn werk goed doen dus ik schat dat ca. 30 uur minimaal nodig zal zijn.”

Stel: Er is een structureel budget overschot van 1 miljoen euro, hoe zou u dit structurele overschot besteden?
,,Ik zou het aan de zorg besteden. Met name zou ik een deel gebruiken voor ondersteuning aan zwerfjongeren. Een ander deel zou ik gebruiken om steun te bieden aan dementerende mensen, met extra aandacht voor eenzaamheid onder deze groep.”

Stel: Er moet structureel 1 miljoen euro worden bezuinigd, waarop zou u bezuinigen?
,,Ik zou reduceren de geplande uitgaven in stadsontwikkeling en wegenonderhoud. Daarnaast zou ik beperken de subsidies voor topsport prestaties.”

Wilt u nog iets persoonlijks toevoegen?
,,Mijn achtergrond, mijn geschiedenis heeft bijgedragen aan mijn sociale en liberale visie. Ik heb ervaren dat de keuzes die je maakt consequenties met zich mee dragen en deze consequenties zijn ook een deel van je keus. En ik voel mij sociaal want ik ben van mening dat wij niet alleen rechten hebben maar ook plichten en als wij onze plichten nakomen scheppen wij vanzelf rechten. Politiek is voor mij geen hobby maar een harde noodzaak. Ik neem de politiek zeer serieus. De keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt zijn met name gericht op welzijn en minder op welvaart. Met die keuzes geef ik gehoor aan een maatschappelijke roeping die diep in mij geworteld zit.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

D66 Focus op 3

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!