1 op de 9 jongeren in Apeldoorn ontvangt Jeugdhulp
Door Roelof Rump
Bij 11 % van de jongeren (jongeren tot en met 23 jaar) in Apeldoorn is er een probleem. Een probleem die professionele begeleiding noodzakelijk maakt. Apeldoorn wordt op sociaal gebied vaak een gemiddelde gemeente genoemd. Wat betreft Jeugdhulp volgen wij ook het landelijke gemiddelde. Wij zijn dus het gemiddelde wat betreft Jeugdzorg. Interessant zijn de uitersten, gemeenten waarin veel meer of veel minder jongeren hulp nodig hebben.
Minste jeugdhulp (tussen haakjes het percentage jongeren wat hulp ontvangt)
Edam-Volendam (5,7 %)
Staphorst (5,9 %)
Urk (6,4 %)
Meeste Jeugdhulp
Heerlen (18,4 %)
Gouda (18,0 %)
Tiel (17,3 %)
Welke factoren maken deze grote verschillen?
- Sociaal economische status
De gemiddelde sociaaleconomische status houdt verband met het gebruik van jeugdhulp: een hogere gemiddelde sociaaleconomische status resulteert in minder gebruik van jeugdhulpvoorzieningen - Groene druk
Voor groene druk (de verhouding tussen het aantal personen van 0 tot 20 jaar en het aantal personen van 20 tot 65 jaar) geldt hetzelfde: hoe meer jeugdigen er zijn ten opzichte van werkenden, hoe minder gebruik er wordt gemaakt van de jeugdhulpvoorzieningen (opmerking: dit verbaast mij, ik zou het andersom verwachten: meer jongeren ten opzichte van van ouderen, meer jeugdzorg.) - Inwonertal:
Kleine tot middelgrote gemeenten hebben minder Jeugdhulp - Religie
Niet significant maar het lijkt alsof in steden met een overheersende strenge religie (lage vaccinatiegraad, en besloten gemeenschappen) minder jeugdhulp wordt verstrekt
Kunnen we als Apeldoorn iets met deze verbanden doen? Nauwelijks; op SES, Groende druk, Inwonertal en Religie hebben we geen invloed.
Wat wel te doen om de financiële lasten Jeugdhulp te verlagen?. Geen enkele politieke partij heeft hierin nog een standpunt bepaald. Ik ben benieuwd naar de voorstellen. Spannend.
Gebruikte bronnen: CBS, Garage202: Op zoek naar Blue Zones in de jeugdhulp
REACTIES