Focus op 3: Gemeentebelangen

Donderdag 8 maart 2018

Door Roelof Rump

Milica Marinkov staat kandidaat voor Gemeentebelangen en is 55 jaar. Haar naam is een Servische naam. Zij is daar geboren en is in 1982 naar Nederland verhuisd. In 1990 is zij met haar gezin verhuisd van Wageningen naar Apeldoorn. Haar typering van Apeldoorn: Vanaf toen is Apeldoorn enorm veranderd in alle opzichten. Het is groter, mooier en dynamischer geworden. Apeldoorn bied mij alles wat ik nodig heb. Het is fijn om hier te wonen.

Wat is uw opleiding?
,,In Servië heb ik uiteraard mijn basis en middelbare opleiding gedaan. Tijdens mijn universitaire opleiding “Industriële Farmacie ” kwam ik in Novi Sad (Servië) een Nederlandse student tegen met wie ik naar Nederland verhuisde. In Nederland heb ik niet stil gezeten en heb ik doorgestudeerd. Tijdens de periode dat ik in het bedrijfsleven werkzaam was heb ik naast verschillende coachings-, verzekerings- en management opleidingen op HBO niveau ook een jaar op Nyenrode gestudeerd. Deze opleiding had onder andere als module Management, Risk management, Leiderschap, politiek en macht op top niveau.
In 2009 nam ik het besluit om voor mij zelf te beginnen en ben me gaan verdiepen in studie en werking van menselijk lichaam in relatie tot voeding. Zodoende ben ik opgeleid voor gewichtsconsulent en heb een extra specialisatie van voeding bij kinderen. Studie tot yoga docent was onvermijdelijk en vanzelfsprekend als verlengde in de zorg en welzijn van de mens. Deze opleiding heb ik succesvol gevolgd en afgerond bij het Deepak Chopra University in Carlsbad Californië.”

Wat voor werk doet u?
,,Sinds 2009 ben ik zelfstandige ondernemer. Gestart als Cambridge consulente en voedingsdeskundige – Gewichtsconsulente en sinds 2014 ook werkzaam als Yoga en meditatie docent. Naast betaald werk ben ik als vrijwilliger yoga docent op maandag bij “Zuid doet samen” en op dinsdag bij Stichting ‘Kleef. Daarnaast ben ik via JobRotary voor regio Apeldoorn coördinator en mentor voor werkzoekenden die zich bij JobRotary aanmelden.”

Sinds wanneer bent u politiek actief?
,,Nog voor mijn 18e jaar heb ik de binnenlandse politieke beweging met interesse gevolgd. Naast binnenlandse ontwikkelingen in de politiek vond ik het altijd boeiend wat er op wereld niveau plaats vond. Sinds 2017 ben ik met veel plezier actief betrokken bij de politieke partij Gemeentebelangen.”

Wat was het kantelpunt dat u besloot politiek actief te worden?
,,Ik denk dat ieder mens een bepaalde levenservaring moet opdoen en groeien naar zijn doel tot daar voldoende kracht en kennis opgebouwd wordt zodat je grote dingen kunt doen. Wil je iets veranderen of iets bijdragen aan de maatschappij dan moet je er actief mee bezig zijn. Door aan de zijlijn te blijven staan en alleen roepen wat niet goed loopt is niet voldoende. Ik wil een speler zijn die toegevoegde waarde heeft. Voor mij was het kantelpunt een gesprek met een vriend. Wij waren aan het lunchen en hij vertelde over zijn politieke activiteiten, zijn energie die daarnaar toe ging en ook over zijn teleurstellingen in politiek. Hij vertelde over zijn besluit om te stoppen met politiek actief zijn, waarop ik reageerde met: dat moet je niet doen! Jij moet je juist inzetten en voor het gene je wilt bereiken.
Daarop reageerde hij met: Politiek, Het is iets voor jou ! Tot op dat moment heb ik er nooit aan gedacht dat ik politiek actief zou zijn. Maar hij stuurde mij het politieke programma van Gemeentebelangen 2018-2022 en er vlamde iets in me. Ik las hele goede dingen en ik voelde de behoefte om onderdeel van te zijn. Ik voelde dat ik nu zo ver ben en dat ik dit werk aan kan.”

Hoeveel uren per week denkt u aan het politieke werk te besteden?
,,Het aantal uren die ik zal besteden aan het politieke werk is afhankelijk van wat van mij gevraagd zal worden. Als ik gekozen word tot raadslid dan moet ik alle tijd investeren die nodig is om het werk goed te kunnen doen. Een goede voorbereiding vergt tijd en als je Ja tegen actieve betrokkenheid zegt dan is het vanzelfsprekend dat ik alle tijd investeer om mijn werk goed te doen. Nu al besteed ik veel uren aan het bijwonen van raadsvergaderingen, PMAs, aan bijwonen van bijeenkomsten gerelateerd aan onze programma, aan het lezen van dossiers, aan het vergaderen en het is leuk. Uren vliegen voorbij. Als je iets doet wat goed voelt dan zijn de te investeren uren geen vraag die jij je zelf stelt.”

Stel: Er is een structureel budget overschot van 1 miljoen euro, hoe zou u dit structurele overschot besteden?
,,Een miljoen klinkt veel maar als je het moet verdelen over inwoners van Gemeente Apeldoorn en jij wil het goed doen dan is het niet zo veel.
Wij willen ons sterk maken voor armoedebestrijding. Het kan niet zo zijn dat wonende in een land met een AAA status zoveel mensen in gemeente Apeldoorn onder of op de armoede grens leven. Kinderen en zwakken in onze gemeente verdienen en kunnen meer ondersteuning gebruiken.
Daarnaast investeren in breed sport en beweging om inwoners vitaal te houden en of te stimuleren om te bewegen door sport verenigingen, scholen, buurt centra…. het bedrag waarop ze gekort werden toen het met onze gemeente niet zo goed ging in ieder geval terug te geven. Het liefst nog iets extra. Wij vinden dat het school zwemmen iets is wat terug moet.
Omdat wij allemaal schone en gezonde lucht willen inademen zonder fijn stof zou een “groene bus” i.p.v. van huidige bus komen. Daarnaast meer busritten uiteraard met “groene bus”voor € 1 waardoor gebruik van eigen auto omlaag kan en meer ‘groene’ fietspaden en gratis fietsstallingen.
De jeugd is onze toekomst en wij moeten op lange termijn denken en beginnen bij het begin met investeren in kwaliteit van basis en vervolg onderwijs.”

Stel: Er moet structureel 1 miljoen euro worden bezuinigd, waarop zou u bezuinigen?
,,Net zoals je met maar paar dingen al een miljoen op hebt zo kun je ook met paar dingen miljoen besparen. De grootste besparing, wat ik vernomen heb zou komen uit geen fee meer betalen om grote evenementen naar Apeldoorn te halen. De Top sport is geweldig en mooi om naar te kijken, stimuleert bevolking maar kost tonnen dus ontzettend veel geld. De evenementen zijn uiteraard ook belangrijk voor een stad en voor een regio maar in deze periode waarbij nog geen structurele overschot aanwezig is, zou ik keuze maken om als eerste daar naar te kijken en te bezuinigen. Daarnaast kan goed gekeken worden naar de omvang van Juridisch apparaat die in dienst is van Gemeente Apeldoorn of wordt extern ingehuurd door Gemeente Apeldoorn. Wij zijn van mening dat door goed te luisteren naar wat de burger echt wil, door meer transparant te zijn en meer, beter en ruim op tijd te gaan communiceren met de burgers onze gemeente veel geld die gemoeid is met juridische twist bespaard kan worden.

Wilt u nog iets persoonlijks toevoegen?
,,Graag wil ik jullie, lezers van dit interview, uitnodigen om ons programma voor de komende periode van 4 jaar te lezen en te ondersteunen door op ons te stemmen. Wij, Gemeentebelangen, willen graag oppositie zijn in de gemeenteraad zodat wij onze gemeente en gemeenteraad scherp kunnen houden. Het verschil zit ‘m in de kleine dingetjes en om die dingetjes te benoemen en te bespreken kan onze mooie Gemeente Apeldoorn veel leuker en aantrekkelijker zijn voor alle inwoners van alle dorpen, buurtschappen en Apeldoorners zelf. Als wij ons als één gemeente willen en kunnen zien en gezamenlijk voor gezamenlijke belangen gaan waar het ego vergeten wordt maar wij gaan handelen uit ons hart en uit liefde voor de medeburger in acht nemende alle wettelijke plichten en alle menselijke rechten kunnen wij met zijn allen bergen verzetten. Ik ben niet bang om de berg te beklimmen, u toch ook niet? Ik sta op nr 3 van de kieslijst bij Gemeentebelangen en wil heel graag in de gemeenteraad komen zodat ik voor alle burgers die zich in onze programma herkennen iets kan betekenen.
Breng je stem op mij uit en ik zal me hard maken voor je zaak!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Focus op 3

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!