Geen vlees meer?

Dinsdag 21 mei 2019

Door Edward Butter

Dat klimaat, daar moeten we vooral niets meer aan veranderen. Als het een beetje mee zit hebben we dan in 2050 nog ongeveer een miljard mensen op de wereld. We kunnen niets beters doen voor het klimaat dan de mensheid minimaliseren. Uitroeien is een nog beter plan. Echt het koraal – nee het hele ecosysteem – vaart daar wel bij. Vandaag is er een bezetting van een varkensboerderij en vandaag is ook bekend geworden dat de formule I naar Zandvoort komt. Maar wat nu als we die varkensstal verwijderen of die formule I wijzigen? Nou dan wordt die varkensstal over de grens geschoven en die Formule I wordt ook ergens gereden.

Het probleem ligt niet bij het aanbod maar bij de vraag. Zo’n varkensboerderij bezetten is voor onverlaten die niet weten hoe we met elkaar om horen te gaan. Maak de invoer van cocaïne moeilijker en de cocaïne zal niet verdwijnen maar wel duurder worden. Zo ook met het vlees. De welgestelden en de rijken kunnen dan nog vlees eten. De armen alleen gehakt op woensdag.

Of we pakken aan. Verhogen de belasting op energie en verbieden Formule I races. Of we doen gewoon niets. Nu heb ik het gevoel – nee het is zo – dat ik de Formule I betaal terwijl ik niets heb met dat hardrijden met auto’s. Onze hippe stad Amsterdam ligt vlak bij Zandvoort. Daar mag u binnenkort niet meer in met een fossiele auto maar de Formule I om de hoek  mag wel. En dat gaat echt niet alleen om  de race auto’s maar ook om alles wat per auto en per vliegtuig naar het circuit komt.

Elf miljard mensen

Dat is pas echt een slecht idee. Zolang we alleen rekening houden met onze leefomgeving als het financieel of qua image aantrekkelijk is. Als jongeren gaan klimaatspijbelen op Nike Air en na afloop bij MacDonald een hapje eten is er niet echt hoop. Mijn regering die mij milieu belasting op legt, me verbiedt met de auto in steden te komen maar wel vliegen onbelast laat en de Formule I toe laat geeft ook al geen uitzicht.

Eén miljard mensen

Ik stel voor dat we voor de één miljard gaan of radicaal stoppen met ons dubbele gedrag. Dat laatste – en dat meen ik – zal vast niet gebeuren dus laten we lekker al dat vlees uit de supermarkt opeten en wat mij betreft een euro meer betalen om het dierenleed te eindigen. Daarvoor moet je niet bij de boer maar bij de consument en de vrije economie zijn. Het liberalisme en de globalisering zeg maar. Dat zijn de partijen waar het volk momenteel op stemt omdat ze auto willen rijden en vlees willen eten. Daar moet je zijn als je wat wilt veranderen en niet bij de arme boer die binnen de regels en prijsafspraken zijn bedrijf runt.

Mijn mening

Jawel en ook weer niet. In ieder geval wil ik mensen even aanzetten tot denken nadat ik zelfs via het journaal en andere nieuws rubrieken iedereen alleen maar enthousiast hoor over de formule I in Zandvoort. Ik vraag me dan serieus af we – sorry ze – helemaal gek zijn geworden? Ik dacht dat we van die auto’s af wilden. Ruim twintig jaar geleden deed ik de mijne al weg om mijn dochter (nu 21) een schone toekomst te geven. Ik zit onder de armoedegrens en moet dus het klimaat probleem betalen. Prima maar niet meer prima als we doorgaan met deze – en andere – flauwekul.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!