Gemeente Apeldoorn: Niet genoeg pleeggezinnen

Vrijdag 18 november 2016

Door Daniel van Harmelen

Herman Talstra/ In de Wandelgangen/ RTV Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn heeft een tekort aan pleeggezinnen. Dat blijkt uit de Transformatieagenda Jeugdzorg. De gemeente wil ruim 50 kinderen in ‘normale’ gezinssituaties opvangen, maar is op zoek naar ouders die die handschoen op willen pakken.

,,Nederland is kampioen uit huis plaatsen. Alleen al in Apeldoorn zijn 160 kinderen uit huis geplaatst,” illustreert verantwoordelijk wethouder Paul Blokhuis. Daar wil de gemeente nu een derde van verminderen. Niet om financiële redenen, benadrukt Blokhuis, maar omdat kinderen beter terecht kunnen in een gezonde gezinssituatie.

Het programma InHuis moet het kantelpunt daarin zijn. Drie opties moeten maatwerk garanderen. Naast de ‘bekende’ pleeggezinnen (langdurige opvang) zet Apeldoorn in op ‘steungezinnen’ die kinderen bijvoorbeeld een dagdeel opvangen, of ouders met problemen ondersteunen met advies. De derde en zwaarste optie zijn gezinshuizen voor complexe problemen. Blokhuis is op zoek naar mensen die zich geroepen voelen om één van deze opties op te pakken.

Blokhuis kan al enig succes melden. ,,Zes gezinnen hebben al twaalf kinderen opgevangen. En de bijeenkomsten die wij houden om ouders aan te moedigen om kinderen op te vangen en ze te informeren worden drukbezocht.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!