Gerechtigheid en zorg voor de zwakken

Donderdag 14 november 2013

Door Redactie

Huishoudelijke verzorging voor kwetsbaren Nu de huishoudelijke verzorging de verantwoordelijkheid wordt van gemeenten, moeten er onder tijdsdruk en met veel financiële onzekerheden besluiten worden genomen.

De ChristenUnie ziet het op zich als een goede beweging om waar mogelijk de mensen aan te spreken op hun mogelijkheid om voor elkaar zorg te dragen in plaats van in eerste instantie naar de overheid te kijken. Dit past bij christelijke waarden van dienstbaarheid, respect voor ouderen en zelfverloochening.

Toch hebben wij in de raad nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het volgende. In gesprekken met cliënten waarin de zorgzwaarte (overnieuw) wordt bepaald, moet de gemeente zeer alert zijn op mensen zonder of met een fragiel netwerk. Dit zijn vaak mensen met minder sociale vaardigheden die zo’n gesprek wellicht snel als intimiderend kunnen ervaren. Twee aspecten die makkelijk kunnen leiden tot een verkeerde inschatting. Mensen moeten ook in de nieuwe situatie krijgen waar ze recht op hebben; daarom is de professionaliteit en kwaliteit van de communicatie in deze fase heel belangrijk. Zo krijgt gerechtigheid en zorg voor de zwakken ook een kans.

Hanna Riezebos, fractievertegenwoordiger ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!